Home / šport / Hokej / MS v hokeji do 20 rokov: Slovensko vyhralo nad Lotyšskom a postúpilo do štvrťfinále, Gajan vychytal nulu (video+foto)

MS v hokeji do 20 rokov: Slovensko vyhralo nad Lotyšskom a postúpilo do štvrťfinále, Gajan vychytal nulu (video+foto)

30.12.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov vo svojom treťom zápase B-skupiny majstrovstiev sveta v Kanade zaznamenali druhé víťazstvo, v piatok zdolali v Monctone Lotyšov 3:0 a zabezpečili si účasť vo štvrťfinále.

Záverečný štvrtý duel skupinovej časti odohrajú v sobotu proti Švajčiarom (17.00 h), pred ktorých sa dostali na 3. miesto v tabuľke so ziskom 6 bodov.

Viac o téme: MS v hokeji do 20 rokov

Lotyši už majú za sebou skupinovú fázu, získali len jeden bod a s istotou obsadia poslednú 4. priečku v „béčku“. Čaká na nich súboj o záchranu.

Za najlepších hráčov stretnutia vyhlásili slovenského obrancu Pavla Funteka a lotyšského kapitána Gustavsa Ozolinša.

Zobraziť fotogalériu k článku:
MS v hokeji do 20 rokov: Slovensko – Lotyšsko (fotografie)

Slovenskí hokejisti do 20 rokov zvíťazili aj v siedmom vzájomnom súboji proti rovesníkom z Lotyšska na majstrovstvách sveta.

Na augustových MSJ 2022 ich zdolali 3:2 po samostatných nájazdoch, no okrem toho vždy uspeli v riadnom hracom čase. Vo štvrtok ich však prvýkrát zdolali na nulu.

MS v hokeji do 20 rokov

B-skupina (Moncton)

Slovensko – Lotyšsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 18. Čiernik (Repčík, Dvorský), 50. Š. Nemec (Mešár, L. Nemec), 58. Mešár
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Harnebring (Švéd.), Yerkovich (USA) – Persson (Švéd.), Wyonzek (Kan.), divákov

Zostava SR: Gajan – Funtek, Š. Nemec, Nátny, Štrbák, Groch, Kmec, Bečár – L. Nemec, Petrovský, Mešár – Čiernik, Dvorský, Sýkora – Mišiak, Repčík, Žlnka – Šotek, Dej, Štefančík

Tabuľka B-skupiny:
1. Fínsko 3 2 0 1 0 10:5 7 – istý postup do štvrťfinále
2. USA 3 2 0 0 1 13:9 6 – istý postup do štvrťfinále
3. Slovensko 3 2 0 0 1 11:8 6 – istý postup do štvrťfinále
4. Švajčiarsko 3 0 2 0 1 7:9 3 – istý postup do štvrťfinále
5. Lotyšsko 4 0 0 1 3 4:14 1 – boj o záchranu

I. tretina

Prvá tretina veľa akcie nepriniesla až do 16. minúty, keď hrali Slováci prvú presilovku. Potvrdili v nej vysokú úspešnosť v početnej výhode na šampionáte a v 18. minúte Alex Čiernik druhým gólom na turnaji otvoril skóre.

Asistenciu si pri góle pripísal aj Peter Repčík, ktorý sa s 5. bodom na MSJ 2023 vyrovnal na 4. mieste produktivity Kanaďanovi Shaneovi Wrightovi (obaja 3+2).

Slovenský brankár Adam Gajan čelil v úvodnej dvadsaťminútovke len štyrom strelám, jeho náprotivok Berzinš dvojnásobnému počtu.

II. tretina

V úvode druhej tretiny si aj Lotyši zahrali prvú presilovú hru a vytvorili si v nej viacero gólových šancí, ale Gajan si udržal čisté konto.

V 27. minúte mohol Mešár zvýšiť náskok Slovenska, no jeho strela spoza obrancov skončila na žŕdke lotyšskej bránky. Ten istý hráč trafil tyčku aj o pár minút neskôr počas druhej slovenskej presilovky.

Zakrátko sa po chybe Štrbáka dostal do samostatného úniku v oslabení Ločmelis, ale Gajan ho vychytal.

Slovenský gólman podržal svoj tím aj pri druhej lotyšskej presilovke, celkovo urobil v prostrednej časti hry 16 zákrokov. Lotyši boli veľmi aktívni, vyrovnať sa im však nepodarilo.

III. tretina

V tretej tretine mali Slováci hru pod kontrolou a v 50. minúte sa dočkali druhého gólu v zápase.

Mešár našiel prihrávkou kapitána Šimona Nemca, ktorý presnou strelou z pravého kruhu zvýšil stav na 2:0 svojím prvým presným zásahom a štvrtým bodom na turnaji.

Lotyši v závere odvolali brankára a snažili sa skórovať, no Filip Mešár trafil odkrytú bránku a spečatil triumf Slovenska.

Gajanovi ešte v 59. minúte pomohla tyčka pri strele Vilmanisa, napokon si udržal čisté konto. Zastavil všetkých 28 striel, Berzinš čelil 27 pokusom Slovákov.

Viac k témam: Majstrovstvá sveta (MS) v hokeji hráčov do 20 rokov
Zdroj: Webnoviny.sk – MS v hokeji do 20 rokov: Slovensko vyhralo nad Lotyšskom a postúpilo do štvrťfinále, Gajan vychytal nulu (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slafkovský vyrovnal tínedžerský rekord v Canadiens, bodoval aj Nemec (video)

Najvyťaženejším hráčom bol Erik Černák z Tampy Bay.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *