Home / SLOVENSKO / Radičová skritizovala koaličných aj opozičných lídrov za otvorenie vojny medzi občanmi a Heger vraj nemôže ustáť Matovičove rozhodnutia

Radičová skritizovala koaličných aj opozičných lídrov za otvorenie vojny medzi občanmi a Heger vraj nemôže ustáť Matovičove rozhodnutia

12.9.2022 (Webnoviny.sk) – Premiér Eduard Heger nemôže ustáť neuvážené rozhodnutia predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a ministra financií Igora Matoviča, uviedla bývalá premiérka a sociologička Iveta Radičová v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

Viac o téme: Koaličná kríza

V súvislosti s letnou koaličnou krízou, ktorá vyvrcholila odchodom strany Sloboda a Solidarita (SaS) z koalície a demisiou ministrov nominovaných touto stranou, skonštatovala, že premiér má isté kompetencie, a to pohroziť demisiou alebo môže navrhnúť odvolanie tých, ktorí v koalícii robia problémy. Radičová však nechcela povedať, ako by sa na Hegerovom mieste rozhodla, pretože podľa jej slov nemôže premiérovi radiť.

Vojna medzi občanmi

Sociologička zároveň skritizovala pôsobenie koaličných i opozičných politických lídrov voči občanom. Ich správanie a rozhodnutia nazvala nezodpovednými, neospravedlniteľnými až urážajúcimi. „Svojich voličov zahnali do zákopovej vojny a otvorili ďalšiu vojnu medzi občanmi. Ja by som veľmi vyzývala občanov, aby sme pochopili, že krízové časy vieme zvládnuť len vtedy, keď bude platiť veta „musíme si navzájom pomáhať,“ tvrdí Radičová s tým že koaličná kríza sprevádza súčasné vládnutie od začiatku.

Bývalá predsedníčka vlády nevníma pozitívne odchod strany SaS z koalície. Dodala, že je neprijateľné, akým spôsobom presadzuje svoje rozhodnutia hnutie OĽaNO. Radičová zdôraznila, že v prípade menšinovej vlády sa musia dodržiavať isté zásady. „Je absolútne vylúčené, aby sa vláda obrátila so schvaľovaním zákonov na fašistické strany. To by bolo pošliapanie základných hodnôt,“ uviedla.

Hirman dobre vyjednáva

Radičová dodala, že Matovič má široké spektrum ľudí, do ktorých si „môže udrieť, len akosi práve pri tých, ktorí mu najviac podrážajú nohy spochybnením vlajkovej protikorupčnej lode, mlčí,“ uviedla sociologička, ktorá mala na mysli predsedu parlamentu Borisa Kollára a predsedu opozičnej strany Smer – sociálna demokracia Roberta Fica. „Tu neurobí zásadné politické vyhlásenia,“ doplnila.

Bývalá predsedníčka vlády v relácii taktiež uviedla, že noví nominanti na ministrov majú šancu prijať nápomocné riešenia, ak sa im podarí prv vo vláde vyjednávať o zákonoch, následne predkladať riešenia a dokážu nájsť dostatočný počet hlasov najmä od strany SaS. Karla Hirmana, ktorý má byť ministrom hospodárstva, veľmi dobre poznám, robil mi poradcu a vie dobre vyjednávať,“ povedala Radičová.

Viac k témam: Koaličná kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Radičová skritizovala koaličných aj opozičných lídrov za otvorenie vojny medzi občanmi a Heger vraj nemôže ustáť Matovičove rozhodnutia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *