Home / SVET / Britský kráľ pôjde v šľapajach svojej matky, pred zákonodarcami sa zaviazal k „nesebeckej službe“ (video)

Britský kráľ pôjde v šľapajach svojej matky, pred zákonodarcami sa zaviazal k „nesebeckej službe“ (video)

12.9.2022 (Webnoviny.sk) – Britský kráľ Karol III. sa v pondelok zaviazal, že bude nasledovať príklad svojej matky v „nesebeckej službe“. Vyjadril sa tak počas príhovoru obom komorám parlamentu v Londýne pred odletom do Edinburghu, kde je rakva so zosnulou kráľovnou.

Princípy monarchie

Stovky zákonodarcov sa zhromaždili v tisícročnej Westminsterskej sieni v sídle parlamentu, aby kráľovi vyjadrili sústrasť. Karola s manželkou Camillou pri vstupe do siene privítali fanfáry.

Karol III. povedal členom Dolnej snemovne a Snemovne lordov, že bude nasledovať svoju zosnulú matku, kráľovnú Alžbetu II., v udržiavaní „vzácnych princípov konštitučnej vlády“, ktoré podopierajú politický systém Spojeného kráľovstva.

Pohreb kráľovny Alžbety II.

V Edinburghu čaká kráľa pochod v sprievode za matkinou rakvou, ktorú pomaly prevezú z Holyroodhouse do katedrály svätého Egídia, kde na ňu položia škótsku korunu.

Tam bude rakva vystavená 24 hodín, aby mala verejnosť možnosť vzdať úctu zosnulej. V utorok ju letecky prevezú do Londýna, kde bude od stredajšieho popoludnia do rána pred pondelkovým pohrebom vystavená vo Westminsterskom paláci.

Minúta ticha za panovníčku

Vláda medzičasom oznámila, že v nedeľu o ôsmej večer miestneho času, deň pred pohrebom Alžbety II., sa uskutoční minúta ticha za zosnulú panovníčku.

Po návšteve Škótska vyrazí Karol na cestu po ďalších krajinách, ktoré tvoria Spojené kráľovstvo – v utorok navštívi hlavné mesto Severného Írska, Belfast, a v piatok bude vo Walese.

Viac k témam: Minúta ticha, štátny pohreb, Úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II.
Zdroj: Webnoviny.sk – Britský kráľ pôjde v šľapajach svojej matky, pred zákonodarcami sa zaviazal k „nesebeckej službe“ (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *