Home / POLITIKA / Americká CIA pomáhala a pomáha UKRAJINCOM v boji proti PUTINovcom

Americká CIA pomáhala a pomáha UKRAJINCOM v boji proti PUTINovcom

V kontexte s aktuálnou situáciou na Ukrajine denník The New York Times uviedol, že vysokí ukrajinskí predstavitelia v lete zintenzívnili zdieľanie spravodajských informácií so svojimi americkými náprotivkami, keď začali plánovať protiofenzívu, ktorá im v posledných dňoch umožnila dosiahnuť dramatické zisky na severovýchode Ukrajiny, čo je posun, ktorý Spojeným štátom umožnil poskytovať Kyjevu lepšie a relevantnejšie informácie o ruských slabinách.

 

USA počas vojny poskytovali Ukrajine informácie o veliteľských stanovištiach, muničných skladoch a iných kľúčových uzloch ruských vojenských línií. Takéto spravodajstvo v reálnom čase umožnilo Ukrajincom – o ktorých americkí predstavitelia uznávajú, že zohrali rozhodujúcu úlohu pri plánovaní a vykonávaní – zamerať sa na ruské sily, zlikvidovať vyšších ruských generálov a prinútiť, aby sa ich zásoby munície presunuli ďalej od ruských frontových línií. Ale predtým americkí spravodajskí predstavitelia uviedli , že často lepšie rozumejú ruským vojenským plánom ako ukrajinským.

V obave, že zdieľanie ich operačných plánov by mohlo poukázať na slabiny a odradiť pokračujúcu americkú podporu, Ukrajinci prísne strážili svoje operačné plány, aj keď americká spravodajská služba zbierala presné podrobnosti o tom, čo Kremeľ nariaďoval a plánovali ruskí velitelia. Zisky na severovýchode, vrátane opätovného dobytia Izjumu – kľúčového železničného uzla – boli doteraz najdôležitejším pokrokom, ktorý Ukrajina dosiahla, uviedli americkí predstavitelia. Zatiaľ nie je jasné, aký široký strategický význam budú mať tieto zisky, existujú však náznaky, že súčasná ofenzíva by mohla byť počiatočnou fázou útoku, ktorý by mohol výrazne potlačiť ruskú frontovú líniu, uviedli vojenskí experti a bývalí predstavitelia spravodajských služieb.

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *