Home / SLOVENSKO / Ústavnoprávny výbor chce mať lepšiu predstavu o situácii, ich rokovanie prebehne vo väznici

Ústavnoprávny výbor chce mať lepšiu predstavu o situácii, ich rokovanie prebehne vo väznici

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky budú v utorok rokovať vo väznici. Na programe rokovania, ktoré sa začína o 8:30 v priestoroch Národnej rady SR, majú viaceré poslanecké aj vládne návrhy zákonov, ktoré poslanci NR SR prerokujú na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu.

Medzi nimi sú aj vládne návrhy z dielne ministerstva spravodlivosti a tiež novela zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže. Preto sa poslanci presunú o 14:00 do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Ako povedal pre agentúru SITA predseda výboru Róbert Madej, výjazdové rokovanie zvolili, aby mali lepšiu predstavu o súčasnej situácii.

„Vzhľadom na úsporu času a efektivitu sme sa rozhodli, že časť rokovania bude vo forme výjazdového rokovania. Budeme prerokovávať body, ktoré súvisia s justíciou a väzenstvom. Rozhodli sme sa tak z toho dôvodu, aby sme sa aj vlastnými očami oboznámili so situáciou vo väzenstve a mohli podrobne rokovať o týchto veciach,“ povedal Madej.

Znalci, prekladatelia a tlmočníci

Predmetom rokovania členov výboru v priestoroch ústavu budú zmeny týkajúce sa znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, ktoré majú pomôcť pri výkone ich činnosti, ale zároveň zvyšujú verejnú kontrolu v konaniach pri vyvodzovaní zodpovednosti voči nim. Návrh novely zákona koncom minulého roka posunuli poslanci do druhého čítania. Pre súdy, orgány činné v trestnom konaní alebo ďalšie orgány verejnej moci, ktoré využívajú služby znalcov, tlmočníkov či prekladateľov, novela zavádza novú informačnú povinnosť.

Odporúčame:
Exekučná amnestia by podľa Bernaťáka mala byť výhodná nielen pre ľudí, ale aj pre štát

V prípade podozrenia, že znalec, tlmočník alebo prekladateľ bezdôvodne odmietol vykonať činnosť, spôsobil prieťahy alebo odborne pochybil, budú povinné o tom informovať ministerstvo spravodlivosti. Zavedenie takejto povinnosti môže prispieť k tomu, aby rezort získaval potrebné informácie o pochybeniach znalcov, tlmočníkov či prekladateľov a mohol tak okamžite konať. Rozhodnutia ministerstva o potrestaní znalca, tlmočníka či prekladateľa ako aj informácie o uložení sankcie budú zverejňované na webe ministerstva.

Právo kontroly ministerstva spravodlivosti

Rovnako výbor v utorok prerokuje aj návrh novely zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže. Minister spravodlivosti a ním poverené osoby budú mať zo zákona právo kontroly vo vzťahu k Zboru väzenskej a justičnej stráže. Návrh poslanci prerokujú na riadnej schôdzi parlamentu v druhom čítaní. V súčasnosti je zbor podriadený ministrovi spravodlivosti, ktorý má menovaciu a odvolaciu právomoc vo vzťahu ku generálnemu riaditeľovi zboru.

Odporúčame:
Inštitút osobného bankrotu nestačí, Žitňanská žiada odbornú diskusiu o exekučnej amnestii

Minister taktiež do funkcie vymenúva a z funkcie odvoláva aj námestníkov generálneho riaditeľa a ostatných príslušníkov zboru v jeho priamej riadiacej pôsobnosti. Okrem toho podľa platnej legislatívy minister riadi zbor, avšak absentuje ustanovenie upravujúce vykonávanie kontroly vo vzťahu k zboru, uvádza sa v schválenej novele.

Zákaz dronov vo vzdušnom priestore

Ďalšou oblasťou, ktorú chce novelou rezort zmeniť, je podávanie sťažností. Súčasná právna úprava je príliš formalistická a nezabezpečuje v zákone prezentovanú ochranu práv a právom chránené záujmy obvinených a odsúdených osôb, tvrdí ministerstvo. Novelou dopĺňajú ustanovenia viažuce sa k osobnej prehliadke obvinených a odsúdených a taktiež osôb v objektoch chránených Zborom väzenskej a justičnej stráže, ale napríklad aj odnímanie zakázaných vecí.

Odporúčame:
Ak chceme schopné ozbrojené sily, je podľa Gajdoša nevyhnutný súlad modernizácie a výcviku vojakov

Rezort spravodlivosti do novely zaradil aj ustanovenie, ktorým sa zakazuje použitie bezpilotných prostriedkov bez súhlasu zboru vo vzdušnom priestore nad objektami chránenými zborom. Ako sa vysvetľuje v novele, ide o preventívne ustanovenie a reaguje na súčasnú situáciu v oblasti vývoja moderných technológií, medzi ktoré možno zaradiť aj rôzne bezpilotné prostriedky spôsobilé letu a súčasného zaznamenávania zvuku a obrazu.

Dopoludnia sa budú členovia výboru zaoberať aj návrhmi z rezortu dopravy, ministerstva vnútra, pôdohospodárstva, životného prostredia, zdravotníctva, hospodárstva aj z dielne rezortu práce. Spolu by mali prerokovať 27 bodov programu.

Viac k témam: Róbert Madej, Ústavnoprávny výbor NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústavnoprávny výbor chce mať lepšiu predstavu o situácii, ich rokovanie prebehne vo väznici © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Plaváková sa stala podpredsedníčkou Aliancie liberálov a demokratov pre Európu. Aké hodnoty chce presadzovať? (foto)

Poslankyňa skonštatovala, že nielen na Slovensku čelíme vzostupu krajne pravicových strán a ohrozeniu demokracie. Deje sa tak totiž naprieč Európou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *