Home / SLOVENSKO / Slovenským súdom sa rozšíri oprávnenie konať v rodinných veciach, týka sa to maloletých

Slovenským súdom sa rozšíri oprávnenie konať v rodinných veciach, týka sa to maloletých

4.4.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenské súdy budú môcť konať, ak si to vyžaduje záujem maloletého, aj keď nemá obvyklý pobyt v Slovenskej republike. Pôjde o prípady slovenských občanov v krajine, s ktorou SR nie je viazaná žiadnou zmluvou a je to potrebné na ochranu práv a záujmov maloletého.

Vyplýva to z vládnej novely zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Poslanci parlamentu schválili legislatívny návrh 16. marca.

Podľa novely, ak súd cudzieho štátu alebo účastník konania za podmienok ustanovených v medzinárodnej zmluve alebo v právne záväznom akte požiada, aby slovenský súd prevzal právomoc vo veci starostlivosti o maloletého, rozhodne o tejto žiadosti okresný súd Trnava.

Zmeny sa majú týkať tiež postupu pri priamom výkone dôkazu cudzím justičným orgánom. Upravuje sa doručovanie osobám do zahraničia a zavádza sa fikcia doručenia aj pre prípady, keď sa osobe v zahraničí nepodarilo písomnosť doručiť alebo keď je doručenie písomnosti spojené s ťažko prekonateľnými prekážkami.

Viac k témam: Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenským súdom sa rozšíri oprávnenie konať v rodinných veciach, týka sa to maloletých © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *