Home / SLOVENSKO / Digitalizácia a elektronizácia súdnych procesov by sa mala spustiť tento rok, cieľom je zmodernizovať súdnictvo

Digitalizácia a elektronizácia súdnych procesov by sa mala spustiť tento rok, cieľom je zmodernizovať súdnictvo

4.4.2022 (Webnoviny.sk) – V tomto roku by sa mali naštartovať investície do elektronizácie a digitalizácie súdnych procesov. Vyplýva to z Národného programu reforiem Slovenskej republiky 2022, ktorý ministerstvo financií predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Ich cieľom je modernizácia súdnictva a zlepšenie služieb pre občanov a firmy. Investície by mali smerovať na obnovu, nákup a výstavbu budov súdov, ako aj na modernizáciu IT vybavenia vrátane možnosti uskutočňovať pojednávania a úkony na diaľku.

Takisto sa v roku 2022 pripraví štúdia a začne proces zavedenia nových informačných systémov pre elektronizáciu procesov.

„Spustenie Obchodného registra umožňujúceho plnú elektronickú komunikáciu podnikateľov a súdov sa plánuje v roku 2023. Centralizovaný systém súdneho riadenia vrátane migrácie existujúcich dát všetkých súdov, elektronizácia všetkých nových súdnych podaní, prepojenie súdov a ostatných relevantných subjektov verejnej správy sa očakáva do roku 2025,“ konštatuje materiál.

Viac k témam: Justícia, Súdny proces
Zdroj: Webnoviny.sk – Digitalizácia a elektronizácia súdnych procesov by sa mala spustiť tento rok, cieľom je zmodernizovať súdnictvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *