Home / SVET / Nórsko bude rokovať s Talibanom o humanitárnej katastrofe, ktorej čelí Afganistan

Nórsko bude rokovať s Talibanom o humanitárnej katastrofe, ktorej čelí Afganistan

21.1.2022 (Webnoviny.sk) – Delegácia afganského hnutia Taliban vycestuje do Nórska na rokovania s tamojšou vládou. Absolvuje tiež stretnutia s predstaviteľmi nórskych úradov a niekoľkých spojeneckých krajín, ako aj so zástupcami občianskej spoločnosti a ochrancami ľudských práv z Afganistanu.

Ľudia čelia humanitárnej katastrofe

Nórske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zástupcovia Talibanu dostali pozvánku na návštevu Osla v dňoch 23. až 25. januára. Vo vyhlásení neuviedlo, aké ďalšie krajiny sa na stretnutí zúčastnia.

Nórsko je znepokojené vážnou situáciou v Afganistane, kde milióny ľudí čelia rozsiahlej humanitárnej katastrofe, uviedla nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová.

Rokovania sa zúčastnia aj Afganky

„Stretnutie nie je legitimizáciou ani uznaním Talibanu. Musíme však hovoriť s tými, ktorí dnes krajine prakticky vládnu,“ zdôraznila ministerka. „Nesmieme dopustiť, aby politická situácia viedla k ešte väčšej humanitárnej katastrofe,“ dodala.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na stretnutiach s delegáciou Talibanu sa zúčastnia aj Afganci, ktorí majú skúsenosti „z rôznych oblastí a sú medzi nimi ženské líderky, novinári, ľudia, ktorí sa zaoberajú okrem iného ľudskými právami a humanitárnymi, ekonomickými, sociálnymi a politickými otázkami“.

Začiatkom tohto týždňa podľa ministerstva Kábul navštívila nórska delegácia, ktorá tam rokovala o neistej humanitárnej situácii v krajine.

Viac k témam: Chudoba, Humanitárna katastrofa, Ľudské práva
Zdroj: Webnoviny.sk – Nórsko bude rokovať s Talibanom o humanitárnej katastrofe, ktorej čelí Afganistan © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *