Home / SVET / Litva pre zhoršené vzťahy s Čínou za svoj prístup k Taiwanu zatvorila veľvyslanectvo v Pekingu

Litva pre zhoršené vzťahy s Čínou za svoj prístup k Taiwanu zatvorila veľvyslanectvo v Pekingu

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Litva stiahla svojho posledného diplomata a zatvorila svoje veľvyslanectvo v Pekingu. Krok prišiel v čase roztržky pobaltskej krajiny s Čínou po tom, čo umožnila Taiwanu otvoriť zastupiteľskú kanceláriu vo svojom hlavnom meste Vilnius.

Litovské ministerstvo zahraničia informovalo, že si predvolalo charge d’affaires z Pekingu na konzultácie. Litva podľa jeho vyhlásenia ale bude vykonávať svoje diplomatické aktivity v Číne.

Sú pripravení pokračovať v dialógu

„Pokračujú diskusie o technických aspektoch fungovania litovského diplomatického zastúpenia v Číne a čínskeho zastúpenia v Litve, kým Čína nerozhodne o obnovení akreditácie litovských diplomatov v Číne,“ uviedlo ministerstvo.

Litva je „pripravená pokračovať v dialógu s Čínou a obnoviť funkcie veľvyslanectva v plnom rozsahu, keď sa dosiahne vzájomne výhodná dohoda,“ dodalo.

Čína už skôr zredukovala diplomatické vzťahy s Litvou na úroveň charge d’affaires.

Taiwan nie Čínsky Tchaj-pej

Spomenutá zastupiteľská kancelária vo Vilniuse, ktorá sa otvorila v novembri, nesie názov Taiwan a nie Čínsky Tchaj-pej, ako sa často používa v iných krajinách v snahe neuraziť Peking.

Čína tvrdí, že Taiwan je súčasťou jej územia a nemá právo na diplomatické uznanie.

Ostrov však udržiava neformálne vzťahy so všetkými veľkými štátmi prostredníctvom obchodných kancelárií, ktoré slúžia ako de facto veľvyslanectvá.

Viac k témam: Medzinárodné vzťahy, Taiwan, Veľvyslanectvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Litva pre zhoršené vzťahy s Čínou za svoj prístup k Taiwanu zatvorila veľvyslanectvo v Pekingu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *