Home / SVET / Putin a Lukašenko podpísali viacero dohôd, chcú prehĺbiť integráciu Ruska a Bieloruska

Putin a Lukašenko podpísali viacero dohôd, chcú prehĺbiť integráciu Ruska a Bieloruska

5.11.2021 (Webnoviny.sk) – Prezidenti Ruska a Bieloruska vo štvrtok podpísali viacero dohôd na prehĺbenie integrácie oboch krajín. Šéf Kremľa Vladimir Putin i jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko schválili integračné opatrenia počas zasadnutia Najvyššej štátnej rady Zväzového štátu Ruska a Bieloruska v Minsku, na ktorom sa Putin zúčastnil prostredníctvom videohovoru.

Opatrenia vypracovali obaja dlhoroční lídri v septembri. Na základe nich by mal vzniknúť jednotný trh s plynom a spoločné finančné trhy. Rusko a Bielorusko sa v roku 1999 dohodli na užších politických, ekonomických a vojenských vzťahoch, no partnerstvo bolo často napäté.

Lukašenko občas vyčítal Moskve, že sa ho snažila prinútiť vzdať sa kontroly nad cennými ekonomickými aktívami a nezávislosti svojej krajiny.

Lukašenko sa však momentálne spolieha na podporu Ruska, keďže Bielorusko sa po jeho vlaňajšom znovuzvolení a masívnych demonštráciách stáva čoraz izolovanejším v dôsledku tvrdého zásahu proti opozícii, nezávislým spravodajským médiám a ľudskoprávnym skupinám.

Viac k témam: integrácia, Videokonferencia
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin a Lukašenko podpísali viacero dohôd, chcú prehĺbiť integráciu Ruska a Bieloruska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecko dodá Ukrajine v najbližších dňoch 10-tisíc kusov munície. Je to prvá z troch etáp pomoci

Povedal to v rozhovore s vysielateľom DW šéf situačného centra Bundeswehru pre Ukrajinu generál Christian Freuding.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *