Home / SLOVENSKO / Lukašenkov režim v Bielorusku preukázateľne kriminalizuje svojich odporcov, tvrdia slovenskí europoslanci

Lukašenkov režim v Bielorusku preukázateľne kriminalizuje svojich odporcov, tvrdia slovenskí europoslanci

10.8.2021 (Webnoviny.sk) – Rok po zmarených voľbách v Bielorusku majú jeho občania nárok na život v slobode a prepustení by mali byť aj všetci politickí väzni. Zhodli sa na tom poslanci Európskeho parlamentu, ktorých oslovila agentúra SITA.

Europoslanec Martin Hojsík (PS/RE) si všíma, že opozícia sa rok po voľbách bojí vyjsť do ulíc, pretože nechce skončiť vo väzení. „Európska únia musí aj naďalej vytvárať tlak na Bielorusko. Bude dôležité, aby sme aj s odstupom času vnímali udalosti uplynulého rokas plnou vážnosťou. Bielorusi potrebujú našu pomoc,“ uvádza europoslanec.

Riešením sú slobodné voľby

Riešením by podľa Hojsíka boli slobodné voľby a potrestanie predstaviteľov diktatúry. Tiež oslobodenie politických väzňov a dodržiavanie základných ľudských práv.

Miriam Lexmann (KDH/EPP) odkazuje, že krajina potrebuje pomoc medzinárodného spoločenstva. Dodáva, že dôležité je zefektívniť koordináciu a spoluprácu demokratických krajín a transatlantických spojencov, nielen krajín EÚ. „Predstavitelia bieloruského režimu tak budú mať čo najmenšie príležitostí na únik z tlaku, ktorý je na nich medzinárodným spoločenstvom vyvíjaný,“ upozorňuje Lexmann.

Dodáva, že dôležitú úlohu zohráva aj Rusko, ktorého prístup k dianiu v Bielorusku je celkom odlišný a Lukašenkov režim podporuje. „Našou morálnou povinnosťou je pomáhať tým, ktorí túžia po slobode a je im upieraná,“ dodáva europoslankyňa.

Rozširovanie sankcií treba zvážiť

Režim prezidenta Lukašenka podľa Moniky Beňovej (Smer-SD/S/D) počas celého roka prenasleduje a kriminalizuje svojich odporcov. Porušuje tak nielen svoje medzinárodné záväzky, ale aj základné práva a slobody Bielorusov.

„Ďalšie úsilie smerom k náprave situácie v Bielorusku je preto nanajvýš potrebné. Musí však stáť predovšetkým na strane ochrany práv bieloruských občanov a celej spoločnosti,“ upozorňuje Beňová. Dopad neuvážených sankcií budú podľa nej pociťovať obyčajní Bielorusi, rozširovanie sankcií preto treba vopred zvážiť.

Bielorusko si v týchto dňoch pripomína rok od zmarených prezidentských volieb, po ktorých nasledovali masové represálie zo strany Alexandra Lukašenka proti protestujúcim Bielorusom. Výsledkom je niekoľko mŕtvych, tisícky zranených a viac ako 600 politických väzňov.

Viac k témam: Bielorusko, europoslanci, medzinárodné vzťahy, sankcie proti Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenkov režim v Bielorusku preukázateľne kriminalizuje svojich odporcov, tvrdia slovenskí europoslanci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *