Home / KULTÚRA / Umenie / Zomrel Tibor Gurin, výtvarný umelec patril k významným predstaviteľom insitnej tvorby

Zomrel Tibor Gurin, výtvarný umelec patril k významným predstaviteľom insitnej tvorby

10.8.2021 (Webnoviny.sk) – V utorok 10. augusta zomrel vo veku 88 rokov spišský výtvarník Tibor Gurin. Jeho život a tvorba boli neoddeliteľne spojené so spišským regiónom. Pre agentúru SITA to potvrdila riaditeľka Galérie umelcov Spiša – kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja Lucia Benická.

Posledná rozlúčka s umelcom bude v Dome smútku v Spišskej Novej Vsi vo štvrtok 12. augusta o 13:00. Kondolenčná kniha je sprístupnená verejnosti vo foyer Galérie umelcov Spiša od stredy od 10:00 do piatka do 19:00 počas otváracích hodín galérie.

Dlhé roky pracoval v bani

Tibor Gurin patril k významným predstaviteľom slovenskej insitnej tvorby. Do kameňa, dreva a na plátno prenášal svoje skúsenosti z bane či predstavy o postavách zo slovanskej mytológie. Narodil sa 18. marca 1933 v slovenskej dedine Šarišáp v Maďarsku. Navštevoval ľudovú školu a slúžil ako pastier u gazdu.

V roku 1946 sa s rodinou presťahoval do Handlovej. Tu neskôr pracoval v hnedouhoľných baniach ako baník až do roku 1960. S rodinou sa opäť presťahoval, tentokrát do Spišskej Novej Vsi. V Železorudných baniach Rudňany pracoval ako haviar do roku 1980.

Klub neprofesionálnych výtvarníkov

Po odchode na čiastočný invalidný dôchodok pracoval v bani ešte ako vzorkár. V tom čase sa jeho záujem o umeleckú tvorbu stupňoval a stal sa členom Klubu neprofesionálnych výtvarníkov. V roku 1988 odišiel do dôchodku a začal sa naplno venovať výtvarnej tvorbe.

V umeleckej oblasti získal niekoľko významných ocenení na okresných, krajských a celoslovenských prehliadkach neprofesionálneho umenia. Pravidelne sa zúčastňoval kolektívnych výstav, plenérov a umeleckých školení. Za celoživotnú tvorbu v oblasti insitnej výtvarnej tvorby získal v roku 2003 Medailu Daniela Gabriela Licharda.

Viac k témam: umelec, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Tibor Gurin, výtvarný umelec patril k významným predstaviteľom insitnej tvorby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

Alexej Vojtášek žil v Bratislave a popri komornej maľbe sa venoval aj kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *