Home / SVET / Neďaleko Auschwitzu objavili na brehu rieky ľudské lebky a kosti, mohlo by ísť o masový hrob

Neďaleko Auschwitzu objavili na brehu rieky ľudské lebky a kosti, mohlo by ísť o masový hrob

11.6.2021 (Webnoviny.sk) – Poľskí prokurátori vyšetrujú pravdepodobný masový hrob, ktorý minulý mesiac objavili v oblasti neďaleko nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Ako v piatok informoval spravodajský portál Onet, miestny obyvateľ objavil na brehu rieky Sola, ktorá preteká cez mesto Osvienčim, 12 ľudských lebiek a mnoho kostí. Polícia a prokurátori vyšetrujú, či ľudské ostatky súvisia s niekdajším táborom smrti. Na nález už upozornili aj Ústav národnej pamäti, ktorý vyšetruje zločiny z čias druhej svetovej vojny a komunistického režimu.

Tlačový odbor múzea Auschwitz-Birkenau v piatok uviedol, že sú si vedomí nálezu a aj ďalších pred ním, ale nachádzajú sa mimo obvodu múzea a teda aj mimo administratívnej autority. Ďalšie kroky sa budú odvíjať od zistení vyšetrovania.

V Auschwitzi v rokoch 1940 – 1945 zavraždili nacisti viac ako 1,1 milióna ľudí. Väčšina obetí boli európski Židia, ale aj Poliaci, Rómovia, ruskí vojaci a nemeckí politickí väzni. Väčšinu tiel v tábore spálili.

Viac k témam: koncentračný tábor Auschwitz, kosti, masový hrob, nález, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Neďaleko Auschwitzu objavili na brehu rieky ľudské lebky a kosti, mohlo by ísť o masový hrob © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská armáda zaútočila raketami na ruské veliteľské stanovište na okupovanom Kryme

Na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *