Home / EKONOMIKA / Eurolab nebol pri nákupe covidtestov dopredu favorizovaný, zistil Transparency International Slovensko

Eurolab nebol pri nákupe covidtestov dopredu favorizovaný, zistil Transparency International Slovensko

31.12.2020 (Webnoviny.sk) – Po zrušenej predvianočnej súťaži na nákup covidtestov rokovalo Ministerstvo hospodárstva SR najprv s košickou obchodnou firmou Plastonic s.r.o. a dohodli sa na dodávke štyroch miliónov testov. Ukazuje to Vestník verejného obstarávania. Na poslednú chvíľu však firma zmluvu nepodpísala.

Ministerstvo tieto informácie potvrdilo. Podozrenia, že by bol Eurolab dopredu favorizovaný a výber dodávateľa dohodnutý, sú podľa Transparency International Slovensko nepodložené.

Viac o téme: Koronavírus

Riaditeľ Plastonicu Branislav Kocper potvrdil, že rokovania nakoniec zlyhali. „Keďže logistika dodávok materiálu je extrémne zložitá a skutočnosti s tým súvisiace sa neustále menili, rozhodli sme sa po vzájomnej dohode s ministerstvom od podpisu zmluvy odstúpiť,“ tvrdí Kocper.

Plastonic ponúkal čínske testy OJABIO, stáli menej ako tri eurá a ich senzitivita bola len 98,3 %. Ministerstvo nakoniec kúpilo testy, ktoré sa osvedčili pri plošnom testovaní v novembri a ktoré dodáva trnavská firma Eurolab Lambda.

Ich testy kórejskej značky SD Biosensor majú citlivosť 96,5 %, čiže lepšie odhalia nakazených. Firma dodá do siedmeho januára 2,6 milióna testov za 4,95 eura za kus.

Viac k témam: Celoplošné testovanie, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, testovanie, verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurolab nebol pri nákupe covidtestov dopredu favorizovaný, zistil Transparency International Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *