Home / SVET / Pobrexitová obchodná dohoda medzi Britániou a EÚ začne platiť od silvestrovskej polnoci

Pobrexitová obchodná dohoda medzi Britániou a EÚ začne platiť od silvestrovskej polnoci

31.12.2020 (Webnoviny.sk) – Dohoda o pobrexitovom obchode medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou nadobúda účinnosť vo štvrtok o polnoci. Spojené kráľovstvo síce odchádza zo spoločného trhu a colnej únie, ale dohoda zabezpečuje, že na tovary sa vo vzájomnom obchode nebudú vzťahovať clá. Zmluvu sa podarilo uzavrieť 4,5 roka po tom, ako Briti v referende odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie.

„Osud našej skvelej krajiny teraz spočíva pevne v našich rukách,“ vyhlásil v súvislosti so schválením dohody britský premiér Boris Johnson. Oponenti však tvrdia, že krajina na tom bude aj tak horšie ako počas členstva v Európskej únii. Informuje o tom portál bbc.com. Formálne Británia z EÚ vystúpila 31. januára, ale až doteraz sa riadila obchodnými pravidlami únie.

Zákon o budúcich vzťahoch Spojeného kráľovstva s EÚ Dolná snemovňa britského parlamentu schválila v stredu pomerom hlasov 521 : 73. Snemovňa lordov zákon odobrila bez hlasovania a následne ho podpísala kráľovná. Schváliť dohodu musí aj Európsky parlament, ale očakáva sa, že to urobí najskôr o niekoľko týždňov.

Viac k témam: Brexit, dohoda, Snemovňa lordov
Zdroj: Webnoviny.sk – Pobrexitová obchodná dohoda medzi Britániou a EÚ začne platiť od silvestrovskej polnoci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *