Home / SVET / Na Kanárske ostrovy priplával za deň rekordný počet migrantov, mali so sebou aj mŕtve telo

Na Kanárske ostrovy priplával za deň rekordný počet migrantov, mali so sebou aj mŕtve telo

10.9.2020 (Webnoviny.sk) – Španielska pobrežná stráž zachránila v stredu neďaleko Kanárskych ostrovov takmer 300 migrantov nachádzajúcich sa v niekoľkých člnoch. Na palube jedného z nich pri brehoch Tenerife však našli aj mŕtve telo.

Ako uviedol Červený kríž, dovedna 283 utečencov predstavuje najvyššie číslo na Kanárskych ostrovoch v priebehu jedného dňa od roku 2007. Na ďalšie člny s migrantmi natrafili aj pri pobreží Fuerteventury, Lanzarote a Gran Canarie, ktoré sú najbližšie k Afrike.

Prílevu migrantov dopomohla aj EÚ

Trasa zo západnej Afriky na Kanárske ostrovy sa považuje za notoricky známu a nebezpečnú cestu. Napriek tomu sa mnoho obyvateľov „čierneho kontinentu“ neváha vydať na takúto púť s vyhliadkou lepšieho života po dosiahnutí cieľa, častokrát sú však následky veľmi tragické.

Migrácia smerom na Kanárske ostrovy vzrástla po minuloročnom kroku Európskej únie. Tá vtedy finančne podporila Maroko, aby zabránila prílivu utečencov na juhu Španielska, ktorí do tejto oblasti prichádzali práve cez Stredozemné more.

Kanárske ostrovy sú migrantmi obľúbené

Kým na španielskej pevnine zaznamenali pokles v počte migrantov, na Kanárskych ostrovoch tento rok stúpla nelegálna migrácia v porovnaní s rovnakým obdobím z vlaňajška až sedemnásobne.

Za prvých osem mesiacov tohto roka prišlo na toto sopečné súostrovie podľa oficiálnych údajov 3933 utečencov. Agentúra AP minulý týždeň uviedla, že iba v auguste zaznamenali viac ako 850 migrantov.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zomrelo medzi 1. januárom a 19. augustom najmenej 239 migrantov pri pokuse dostať sa na Kanárske ostrovy, oproti 210 za celý minulý rok a iba 43 v roku 2018. Kanárske ostrovy boli obľúbeným cieľom migrantov už v období okolo roku 2006, keď ich tam prišlo zhruba 30-tisíc. Španielskym hliadkam sa však vtedy podarilo znížiť počet utečencov.

Viac k témam: Červený kríž, imigranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Kanárske ostrovy priplával za deň rekordný počet migrantov, mali so sebou aj mŕtve telo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *