Home / EKONOMIKA / Júlová miera práceneschopnosti bola rekordne vysoká, najviac ľudí na „péenke“ bolo v Žilinskom kraji

Júlová miera práceneschopnosti bola rekordne vysoká, najviac ľudí na „péenke“ bolo v Žilinskom kraji

30.8.2020 (Webnoviny.sk) – Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku v júli tohto roka dosiahla 3,76 %. Išlo o najvyššiu júlovú mieru dočasnej PN za posledných pätnásť rokov.

Oproti júnu tohto roka síce klesla o 0,15 percentuálneho bodu, medziročne to však bolo viac o 0,49 percentuálneho bodu.

Najnižšia júlová priemerná dočasná PN bola v posledných pätnástich rokoch v júli 2007, keď predstavovala 2,77 % a druhá najvyššia bola v júli 2009 s hodnotou 3,54 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Kým v Bratislavskom kraji bolo v júli dočasne práceneschopných 2,24 % nemocensky poistených osôb, v Žilinskom kraji priemerná dočasná PN predstavovala 4,55 %. Druhú najnižšiu dočasnú PN po Bratislavskom kraji v júli tohto roka vykázal Banskobystrický kraj, a to 3,33 %.Nasleduje Nitriansky kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 3,80 % a Košický kraj s priemernou dočasnou PN 3,93 %.

Naopak, druhú najvyššiu priemernú dočasnú PN za júl po Žilinskom kraji zaevidoval Prešovský kraj, a to 4,53 %, za ním nasleduje Trenčiansky kraj s 4,38 % a Trnavský s priemernou dočasnou PN na úrovni 4,12 %.

Priemerná dočasná PN vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených ľudí v danom období. Priemerné percento dočasnej pracovnej neschopnosti vyjadruje podiel kalendárnych dní dočasnej pracovnej neschopnosti na celkovom kalendárnom fonde v sledovanom období.

Viac k témam: práceneschopnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Júlová miera práceneschopnosti bola rekordne vysoká, najviac ľudí na „péenke“ bolo v Žilinskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *