Home / SLOVENSKO / Za únos prezidentovho syna ani po rokoch nikoho neodsúdili, politici stále veria v potrestanie vinníkov

Za únos prezidentovho syna ani po rokoch nikoho neodsúdili, politici stále veria v potrestanie vinníkov

31.8.2020 (Webnoviny.sk) – Ústavný právnik Peter Kresák nemá radosť z toho, že ani 25 rokov po únose prezidentovho syna Michala Kováča ml. sa pred súd nepostavili páchatelia tohto skutku. Podľa neho parlament zrušením Mečiarových amnestií otvoril cestu spravodlivosti a teraz je celý prípad vecou súdov.

Politici vládnej koalície, ktorých oslovila agentúra SITA, dúfajú v potrestanie vinníkov únosu, na ktorom sa mala podieľať Slovenská informačná služba (SIS).

Mečiarove amnestie zrušili

Parlament na jar v roku 2017 zrušil amnestie udelené niekdajším premiérom Vladimírom Mečiarom, pretože bránili odsúdeniu únoscov a ľudí, ktorí tento skutok zosnovali.

V roku 2019 na začiatku leta senát Okresného súdu Bratislava III prerušil konanie v kauze únosu a na návrh obhajcov bývalého šéfa tajnej služby Ivana L. rozhodol, že túto vec posúdi Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu.

Kresáka neteší vývoj situácie okolo kauzy

Právnik a exposlanec Kresák, ktorý bol jedným z kľúčových ľudí pri príprave zrušenia Mečiarových amnestií, agentúre SITA povedal, že je smutný z vývoja situácie okolo kauzy únosu.

„Advokáti využívajú právne prostriedky, ktoré majú k dispozícii. Nie som však presvedčený o tom, že bolo správne obrátiť sa na súd do Luxemburgu v tejto veci, lebo legislatíva EÚ sa týmto vôbec nezaoberá. Beriem to ako určitú obštrukciu. Mrzí ma, že to súd schválil. Nezostáva nič iné, iba čakať,“ zhodnotil.

Podľa právnika za roky, ktoré uplynuli od skutku, spravodlivosť prestáva byť účinná.

„Platí to rímske, že neskorá spravodlivosť vlastne nie je spravodlivosť. To sú veci, ktoré politika nemôže ovplyvniť. Urobili sme, čo sa dalo. Otvorili sme cestu na to, aby sa spravodlivosť vykonala. Ona sa, žiaľ, vykonáva niektorými sudcami tak, ako sa vykonáva a takýto výsledok máme na stole,“ dodal Kresák.

Štát sa správal ako vláda mafie

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) považuje nepotrestanie vinníkov únosu za jedno z najväčších zlyhaní a jeden z najväčších dlhov nielen voči Michalovi Kováčovi ml., ale aj celej spoločnosti.

„To, že bola s vysokou pravdepodobnosťou zneužitá SIS bývalým premiérom, riaditeľom tajnej služby a následné nahrávky ktoré vyšli najavo, to všetko ukazuje, že štát sa správal ako vláda mafie. Verím, že po tom, ako sa spis vráti zo súdu z Luxemburgu, čo je nepochopiteľné, že tam bol poslaný, tak sa pohneme ďalej a raz to bude celé vyšetrené,“ uviedol Šeliga.

Podľa neho je plynúcimi rokmi šanca na dotiahnutie prípadu čoraz menšia, ale nemalo by sa rezignovať. Aj preto je presvedčený, že Mečiarove amnestie bolo potrebné zrušiť.

Politici veria vo vyriešenie kauzy

Poslanec Ondrej Dostál (klub SaS) konštatoval, že politici urobili, čo bolo potrebné.

„Teraz je na orgánoch činných v trestnom konaní a súdoch, aby rozhodli. Je asi ťažké rozhodovať po takej dlhej dobe, ale dôkazná situácia je podľa mňa taká, že súdy by v tejto veci rozhodnúť mohli,“ mienil Dostál.

Poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽaNO) povedala, že spravodlivosť by sa mala určite vyvodiť. „Verím, že celý klub OĽaNO chce, aby sa zjednala náprava,“ doplnila.

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa vyjadril, že by bolo dobré, ak by páchatelia únosu boli vyšetrení, obvinení a odsúdení.

„Ostáva len konštatovať, že justícia je prikrátka. Politici svoju robotu po dlhých rokoch urobili a zrušili amnestie. Ako politik môžem dúfať, že sa to došetrí a dotiahne na súde,“ uzavrel Pčolinský.

Zavlečenie Michala Kováča ml. do Rakúska

Neznámi páchatelia násilne zavliekli Michala Kováča ml. do Rakúska 31. augusta 1995. Krátko po čine sa objavili správy, že sa mala na ňom podieľať tajná služba.

Premiér Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident v roku 1998 udelil amnestiu páchateľom únosu. Tá sa vzťahovala aj na trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Kováča do cudziny. Akékoľvek pokusy potrestať páchateľov únosu skončili predčasne z dôvodu udelených amnestií.

Zlom nastal v roku 2017. Poslanci schválili novelu ústavy, podľa ktorej parlament získal právomoc zrušiť amnestie a milosti, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Ďalším krokom bolo prijatie uznesenia o zrušení Mečiarových amnestií a tiež milosti, ktorú prezident Michal Kováč udelil svojmu synovi v kauze Technopol.

Viac k témam: kauza Technopol, Mečiarove amnestie, Okresný súd Bratislava III, Technopol, únos, únos Michala Kováča ml.
Zdroj: Webnoviny.sk – Za únos prezidentovho syna ani po rokoch nikoho neodsúdili, politici stále veria v potrestanie vinníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *