Home / SVET / Polícia naprieč Bieloruskom zatýkala demonštrantov, z ulíc ich nevyhnal ani silný dážď

Polícia naprieč Bieloruskom zatýkala demonštrantov, z ulíc ich nevyhnal ani silný dážď

26.8.2020 (Webnoviny.sk) – Polícia v Bielorusku zatkla v utorok počas demonštrácií za rezignáciu dlhoročného autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka 51 ľudí.

Ministerstvo vnútra informovalo, že sa tak stalo počas protestov vo viacerých mestách. Podľa ľudskoprávnej skupiny Viasna v hlavnom meste Minsk, kde aj napriek silnému dažďu protestovali tisícky ľudí, zadržali 15 osôb.

Násilné zákroky polície

Zásah voči demonštrantom, ktorí chodia do ulíc už viac ako dva týždne, prišiel v čase, keď úrady zvyšujú tlak na opozíciu. Niekoľkých opozičných aktivistov už zatkli, ďalších predvolali na vypočúvanie a desiatkam demonštrantov tiež nariadili, aby sa dostavili na súd.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Masívne demonštrácie vypukli po prezidentských voľbách 9. augusta. Protestujúci považujú výsledky prezidentských volieb za zmanipulované, Lukašenko v nich podľa oficiálnych čísel získal 80 percent voličských hlasov.

Prvé dni demonštrácií sprevádzali násilné zákroky polície, ktorá rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a obuškami a zadržala takmer 7 000 ľudí. Stovky ľudí utrpeli zranenia a najmenej traja zomreli.

Lukašenko sa odmieta poddať tlaku

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, požiadavky demonštrantov o odstúpenie zamietol s tým, že sa nepoddá tlaku. Cez víkend sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ako vystupuje z vrtuľníka v nepriestrelnej veste a s kalašnikovom v rukách.

Polícia po prezidentovom rozkaze tento týždeň posilnila svoju prítomnosť v uliciach, začala uzatvárať niektoré oblasti v hlavnom meste a po dňoch nečinnosti začala zadržiavať ľudí. Zadržania však už nesprevádza dramatické násilie ako pred dvomi týždňami.

Viac k témam: demonštrácie, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia naprieč Bieloruskom zatýkala demonštrantov, z ulíc ich nevyhnal ani silný dážď © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *