Home / POLITIKA /  Nová bárka vzťahov

 Nová bárka vzťahov

Postavenie vzťahov štátu Izrael s arabskými krajinami od jeho vzniku v r.1948 prešlo viackrát zaťažkávacou skúškou.
V r.1979 nadviazal Izrael diplomatické vzťahy s Egyptom a v r. 1994 s Jordánskom. Tento týždeň prišla nová správa o nadviazaní diplomatických vzťahov medzi štátom Izrael a Spojenými arabskými emirátmi. Predstavitelia oboch krajín podpíšu v najbližších týždňoch zmluvy týkajúce sa koordinácie a vzájomnej spolupráce vo viacerých oblastiach ako sú napr. zdravotníctvo, bezpečnosť či efektívna ochrana proti koronavírovému ochoreniu. Keďže obe krajiny sú spojencami USA v regiónoch, americký prezident Donald Trump hneď zareagoval na Twitteri, kde samozrejme pochválil toto historické nadviazanie vzájomných diplomatických vzťahov Izraela a SAE. Donald Trump dúfa, že aj tento krok mu pomôže v predvolebnej kampani, ktorá práve prebieha pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky v USA zatiaľ Trump zaostáva približne o 6 – 8 percent za pravdepodobným nominantom Demokratickej strany 78 ročným Joeom Bidenom.
Správou o nadviazaní nových diplomatických vzťahov medzi Izraelom a SAE, ktorých vznik umožnilo hlavne sprostredkovanie USA, ale nie sú nadšení Palestínci. Aj keď izraelský premiér Benjamín Netanjahu verejne označil štvrtkové ohlásenie nadviazania vzťahov za „historický deň“, aj napriek avízovanému pozastaveniu na anexiu židovských osád v okupovanom Predjordánsku, je jasné, že plány Izraela na anexiu týchto osád aj iných oblastí s židovským obyvateľstvom na tomto území  a pripojenie týchto osád a území k Izraelu  sú stále v hre ( ,,na stole“ ako sám Netanjahu povedal). Táto dohoda o vzájomných vzťahoch je veľmi kritizovaná palestínskym hnutím Hamas a tiež čelnými predstaviteľmi Palestíny. Diplomacia SAE prezentuje túto dohodu o nadviazaní dipl. vzťahov medzi Izraelom a SAE ako zastavenie plánovanej anexie židovských osád štatom Izrael z územia okupovaného Predjordánska a ďalších území v sporných regiónoch, ktoré sú jablkom sváru medzi Židmi a Palestíncami.
Nadviazanie diplomatických vzťahov medzi takou arabskou krajinou akou sú SAE, kde je hlavným náboženstvom islam a medzi štátom Izrael, kde je hlavným oficiálnym náboženstvom judaizmus( v menšej miere kresťanstvo a islam) si ale zaslúži obdiv.
Vieme, že prorok Mohamed mal vo svojom živote veľké problémy s židovskými kmeňmi, ktoré odmietali uznať jeho posolstvá zoslané Alahom. V týchto sporoch,  hlavne však po tzv. Priekopovej bitke nechal Mohamed vyvraždiť aj niekoľko stoviek mužov židovského kmeňa Banu Kurajza, pričom ženy a deti týchto Židov mali byť zotročené. Hlavnou príčinou toho malo byť údajne obvinenie Židov z tohto kmeňa, že spolupracujú s mekkánskymi polyteistickými Kurajšovcami proti Mohamedovi.
Ak by SAE tak ako Izrael neboli spojencami USA, zrejme by sa dohoda o dipl. vzťahoch medzi oboma krajinami nezrodila. Ale pokiaľ spomíname aj náboženský rozmer vo vzťahoch arabských štátov k Izraelu, tak dosiahnutie dohody s dávnym nepriateľom, výhodnej pre obe strany sa spomína nielen v Starom zákone, ale aj v Novom zákone  a tiež v Koráne. 
Na staré krivdy sa nezabúda ale človek sa určite viac priblíži svojim srdcom k Bohu, ak uzavrie s odvekým nepriateľom vzájomnú dohodu a obchoduje s ním. Samozrejme, že ak je taká dohoda na osoh obom stranám a obe strany z nej môžu profitovať je to určite majstrovstvo. Dosiahnutie vzájomnej diplomatickej dohody o nadviazaní vzťahov vo viacerých oblastiach medzi SAE a Izraelom by malo byť vzorom povedzme aj pre libanonské hnutie Hizballah alebo pre Irán. Ale všetci vieme, že tak skoro sa nič také nestane. Ale ktovie, v čom nás ešte arabské diplomacie vo vzťahu k štátu Izrael prekvapia…
Bc.Miroslav Hlinka

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *