Home / POLITIKA /               Prečo v Minsku nebude ďalši „MAJDAN“

              Prečo v Minsku nebude ďalši „MAJDAN“

Od r. 1994 je prezidentom Bieloruska Alexander Lukašenko. Vtedy bol zvolený v 2.kole slobodných prezidentských volieb.
Dostal 80 percent hlasov. Lenže výsledky všetkých ďalších volieb prezidenta Bieloruska boli s veľkou pravdepodobnosťou sfalšované. Vo vśetkých vyhral Alexander Lukašenko, ale keďže sa v nich hlasovalo často už 3 – 4 dni pred samotným dňom volieb a hlasovacie lístky boli často ponechané bez dozoru, je naozaj takmer isté, že vśetky ďalśie voľby prezidenta v Bielorusku boli zmanipulované..
V takmer všetkých získal Alexander Lukašenko 80 percent všetkých hlasov. Ale to, čo sa udialo v sobotu 8.8.2020  pri ďalśich prezidentských voľbách v Bielorusku, ukázalo pokrivené zrkadlo prezidenta Lukašenka v plnej miere. Sviatlana Cichanouska, 39r.manźelka väzneného zamietnuteho prezidentského kandidáta Sjarhija, našla obrovskú odvahu a dokázala ako kandidátka na prezidenta osloviť veľké davy ľudí už pred voľbami. Jej oficiálny zisk 10 % v sobotných voľbách určite nezodpovedá pravde. Preto sa bieloruská spoločnosť po týchto voľbách začala okamžite mobilizovať. A od soboty večera dochádza v Minsku a v ďalśich bieloruských mestách k nespokojným protestom, ktoré sú namierené proti ozbrojeným zložkám. Vyše 6000 ľudí bolo uväznených bieloruskymi tajnými a políciou. Zásahy voči demonśtrantom sú ale brutálne. Už pred samotnými voľbami vyhlasoval Lukašenko, že nedopustí žiaden druhý „Majdan“, aký sa konal na Ukrajine v Kyjeve v polovici februára 2014. Toto samotné vyhlásenie súvisí zrejme aj s nečakaným odchodom Svitlany Cichanouskej do Litvy, odkiaľ sa v utorok nečakane ozvala emotívnym videom, v ktorom vraví, že si“ uvedomila akou slabou ženou je“.Spomínané video bolo zrejme natočené pod nátlakom. S istotou môžeme tvrdiť, že krajinu opustila po tom ako podala protest proti vysledkom volieb na Ústrednej volebnej komisii. Tam ju zadržiavali vyše 7 hodín a zrejme bola prinútená opustiť krajinu spolu s prepustenou šéfkou jej volebného štábu Marijou Marozovovou, ktorá bola zatknutá v predvečer volieb.  Je jasné, že akonáhle by prezident Alexander Lukašenko stratil moc, musel by čeliť zodpovednosti za uväznenia ľudí a poruśovania ľudských práv často len preto, že mu z nejakého dôvodu prekážali. Dialo sa tak nielen tento rok, ale určite aj v minulosti(týka sa to hlavne opozičných kandidátov za posledné roky). Je isté, źe bielorouský prezident hrá o všetko.
A určite nič nepodcení tak, ako to urobil na Ukrajine bývalý ukrajinský proruský prezident Viktor Janukovyč. Dá sa povedať, že Lukašenko sa z Janukovyčovho pádu poučil. Ale veľmi podcenil inú vec – koronavírovú pandémiu. Tú bral celý čas ako prezident ľahkovážne.
Ani zvýśený počet nakazených na neho nezatlačil a prezident neprijal žiadne obmedzenia ani zákazy kvoli pandémii. A ľudia uź vtedy v marci začínali vidieť jeho pravú tvár. Hlas ľudu, vox populi, je veľmi vrtkavá vec a sobotné výsledky bieloruských prezidentských volieb naklonili hlas ľudu proti Alexandrovi Lukašenkovi. Lenže ten, kto má moc, ovláda aj silové zložky tzv.siloviky. Verná mu zostáva (aspoň zatiaľ) aj bieloruská tajná služba KGB. Toto sú zatiaľ veľké tromfy bieloruského prezidenta a práve zastrašovaním a brutalitou smerujú k potlačeniu nespokojnosti hlasu bieloruského ľudu. Je to samozrejme, ale aj veľmi tenký ľad, pretože  veľmi prehnané zásahy silových zložiek môžu ešte viac vyburcovať nespokojnosť Bielorusov. Lenže zatiaľ zdá sa, aj napriek každodenným protestom, že svojim odstrašujúcim účinkom zaberajú. Ak by ale došlo k streľbe( podľa dnešných informácií v meste Brest došlo k streľbe a usmrteniu muža) a početným obetiam na životoch civilistov, mohlo by to priniesť scenár kyjevského „Majdanu“ v Minsku a následnému úteku prezidenta do azylu. Lenže toto je teraz dosť nepravdepodobné. Oveľa pravdepodobnejšie sa zdá byť, že prezident Alexander Lukašenko zostane bieloruským prezidentom a zostane u moci aj naďalej. V tejto súvislosti je zaujímavé, že slávny ruský astrológ Pavol Globa, ktorého úspešnosť správnych predpovedí budúcnosti je vyše 80 %, tvrdí, že Alexander Lukašenko bude mať podobný osud ako Fidel Castro, ktorý vládol Kube 50 rokov. Zatiaľ je Lukašenko bieloruským prezidentom 26.rok.A aj napriek vrtkavosti hlasu ľudu to zatiaľ vyzerá, že ním zostane aj naďalej. Bc.Miroslav Hlinka

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *