Home / SVET / Demonštrácie v Bielorusku majú druhú obeť, polícia zatýka i náhodných okoloidúcich (video+foto)

Demonštrácie v Bielorusku majú druhú obeť, polícia zatýka i náhodných okoloidúcich (video+foto)

13.8.2020 (Webnoviny.sk) – Povolebné hromadné demonštrácie v Bielorusku si vyžiadali už druhú obeť na živote. Tamojšie úrady referujú, že v policajnej väzbe v Gomeli skonal 25-ročný muž.

Podľa vyhlásenia jeho matky pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa mal problémy so srdcom a „strážcovia zákona“ ho niekoľko hodín držali zavretého v policajnej dodávke. Nezúčastnil sa pritom na žiadnej demonštrácii a polícia ho zatkla, keď bol na ceste za priateľkou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Aj Organizácia Spojených národov (OSN) sa najnovšie pridala do zástupu štátov a inštitúcií, ktoré odsúdili násilné postupy bieloruských bezpečnostných orgánov.

„Správy uvádzajú, že v priebehu ostatných troch dní zadržali viac ako 6-tisíc ľudí, vrátane náhodných okoloidúcich a neplnoletých osôb. To iba poukazuje na trend masívneho zatýkania a jasné porušenia medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv,“ poznamenala vo vyhlásení vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

Zranení demonštranti museli pod nôž

Ešte znepokojivejšie sú podľa nej správy o zlom zaobchádzaní počas a po zadržaní. Na záberoch štátnej televízie vidieť, ako zatknutých so známkami násilia zoradili a pýtajú sa ich, či majú stále v úmysle „pokračovať v revolúcii“.

Podľa bieloruských zdravotníckych orgánov dosiaľ hospitalizovali vyše 200 ľudí so zraneniami. Niektorí museli dokonca podstúpiť nevyhnutné operácie.

Ešte v pondelok pri nepokojoch v Minsku zomrel jeden demonštrant, keď sa podľa ministerstva vnútra chystal hodiť výbušné zariadenie, ktoré mu explodovalo v ruke a usmrtilo ho. Tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna však upozorňuje, že mnoho ľudí sa bojí vyhľadať lekársku pomoc a obáva sa trestného stíhania pre účasť na protestoch.

Európska dvadsaťsedmička zvažuje sankcie

Americký minister zahraničia Mike Pompeo v stanovisku vyhlásil, že voľby neboli slobodné ani spravodlivé. Zároveň ostro skritizoval „pretrvávajúce násilie proti demonštrantom a zatýkanie opozičných podporovateľov“. Tvrdé policajné zásahy odsúdila aj Európska únia, ktorá tiež vyzvala na okamžité prepustenie zadržaných osôb.

Švédsky minister zahraničných vecí povedal, že ministri zahraničných vecí európskej dvadsaťsedmičky sa v piatok stretnú, aby prediskutovali uvalenie sankcií na Bielorusko. Litva, Poľsko a Lotyšsko avizovali, že sú ochotní s Bieloruskom vyjednávať za predpokladu, že bieloruské úrady zastavia násilie proti demonštrantom, prepustia zadržaných a vytvoria národnú radu aj s účasťou občianskej spoločnosti.

Našli sa však aj takí, ktorí Bielorusku vyslovili podporu, a to vedúci predstavitelia Číny, Kazachstanu, Uzbekistanu, Moldavska a Azerbajdžanu.

Viac k témam: demonštrácie, policajné násilie, prezidentské voľby v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Demonštrácie v Bielorusku majú druhú obeť, polícia zatýka i náhodných okoloidúcich (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

Piloti boli prevezení do nemocnice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *