Home / SLOVENSKO / Pokračuje súd s Kotlebom v kauze šekov na 1488 eur, vyjadria sa historici aj politológ

Pokračuje súd s Kotlebom v kauze šekov na 1488 eur, vyjadria sa historici aj politológ

8.6.2020 (Webnoviny.sk) – V pondelok pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku hlavné pojednávanie s Marianom Kotlebom,  predsedom politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko. Ten je stíhaný pre odovzdávanie šekov, ktoré podľa orgánov činných v trestnom konaní obsahovali extrémistickú symboliku.

Súd by sa na pondelkovom pojednávaní mal zaoberať napríklad odborným vyjadrením, ktoré k prípadu vypracovali historici Jakub Drábik, Ján Hlavinka a Michal Švarc. Takisto by sa na súd mal dostaviť ako svedok zástupca Ústavu rómskych štúdii Prešovskej univerzity Alexander Mušinka a politológ Erik Laštic z Univerzity Komenského.

Šeky dostali tri rodiny

Predseda ĽSNS čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1488 eur.

Číslo 14 v sume 1488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

Samosudkyňa Ružena Sabová, ktorá v tomto prípade rozhoduje, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Viac k témam: predseda strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, šeky, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokračuje súd s Kotlebom v kauze šekov na 1488 eur, vyjadria sa historici aj politológ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *