Home / SVET / Trump oznámil ukončenie spolupráce s WHO a opatrenia proti Číne v súvislosti s Hongkongom

Trump oznámil ukončenie spolupráce s WHO a opatrenia proti Číne v súvislosti s Hongkongom

30.5.2020 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump oznámil, že ukončuje spoluprácu krajiny so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktorú obviňuje, že v súvislosti s pandémiou koronavírusu nepodnikla kroky voči Číne.

„Čína má absolútnu kontrolu nad Svetovou zdravotníckou organizáciou,“ skonštatoval Trump a zároveň oznámil opatrenia zamerané na potrestanie Pekingu v súvislosti s novým bezpečnostným zákonom pre Hongkong.

Zrušia výnimky a uvalia sankcie

USA podľa neho začnú rušiť výnimky pre Hongkong a uvalia tiež sankcie na čínskych a hongkonských predstaviteľov, ktorí sa podľa Washingtonu podieľajú na erózii autonómie teritória.

Formu týchto sankcií však nešpecifikoval. Zakážu tiež vstup do krajiny čínskym občanom, ktorých považujú za „potenciálne bezpečnostné riziko“.

V Spojených štátoch má nový koronavírus už vyše 102-tisíc obetí a celosvetovo im tak patrí nelichotivá prvá priečka. Trump, ktorý vedie kampaň za svoje znovuzvolenie za prezidenta, čelí kritike za nedostatočné zvládanie pandémie a snaží sa obrátiť pozornosť na Čínu.

Čína viní amerických politikov

Čína, naopak, pripisuje zodpovednosť za rozšírenie vírusu na americkej pôde tamojším „politikom, ktorí klamú“ a hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien sa pred časom vyjadril, že Trump sa pokúša oklamať verejnosť a hodiť vinu za vlastnú neschopnosť na Čínu.

Spojené štáty, ktoré v roku 2019 poskytli WHO vyše 400 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 360 miliónov eur), a sú jej najväčším prispievateľom, podľa prezidenta svoje prostriedky presmerujú inam.

Členské štáty WHO sa medzičasom dohodli na nezávislom vyšetrení reakcie na pandémiu.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump oznámil ukončenie spolupráce s WHO a opatrenia proti Číne v súvislosti s Hongkongom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev očakáva začiatok rokovaní o vstupe do EÚ v prvej polovici tohto roka, podľa Šmyhaľa to bloku prinesie viac výhod

Šmyhaľ zdôraznil päť oblastí v ktorých by členstvo Ukrajiny mohlo byť pre EÚ prínosom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *