Home / SLOVENSKO / Prezidentka Čaputová doteraz udelila milosť piatim ľuďom, dostala vyše tisíctristo žiadostí

Prezidentka Čaputová doteraz udelila milosť piatim ľuďom, dostala vyše tisíctristo žiadostí

30.5.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentku Zuzanu Čaputovú doteraz požiadalo o milosť 1 379 ľudí. Vyplýva to z verejne dostupných údajov, ktoré sú k dispozícii na stránke Prezidenta Slovenskej republiky.

Terajšia hlava štátu doteraz udelila milosť v piatich prípadoch, z toho trikrát podmienečne, čo je inštitút prezidentskej milosti tiež umožňuje.

Kisku žiadali o milosť menej

Z dát vyplýva, že ľudia sa na Zuzanu Čaputovú so žiadosťami o milosť obracajú výrazne viac ako to bolo pri jej predchodcovi Andrejovi Kiskovi (Za ľudí). Zverejnené údaje sú z 12. mája 2020.

Zuzana Čaputová sa funkcie prezidentky ujala 15. júna 2019 a v minulom kalendárnom roku ju požiadalo o milosť celkovo 879 ľudí. Jej predchodcu v roku 2019 takmer trojnásobne menej, teda 303 ľudí.

Celkovo sa doteraz na prezidentku, za necelý rok čo je v úrade, obrátilo so žiadosťou o milosť 1 379 ľudí. Kým Kisku požiadal o milosť podobný počet ľudí, trvalo to takmer dva a pol roka.

Rozdiel je aj v rozhodovaní o udelení milostí. Prezidentka za necelý rok vo funkcii udelila milosť päťkrát, zatiaľ čo jej predchodca počas celého svojho mandátu len šesťkrát.

Rekordérom bol Michal Kováč

Rekordérom pri udelení milostí v jednom volebnom období bol prvý slovenský prezident Michal Kováč. V rokoch 1993 až 1998 ich udelil 85. Jeho nástupca Rudolf Schuster v rokoch 1999 až 2004 udelil 75 milostí, Ivan Gašparovič za dve volebné obdobia 28.

Prezident Slovenskej republiky má právo odpustiť či zmierniť právoplatne uložený trest alebo zahladiť odsúdenie, a to prostredníctvom udelenia individuálnej milosti alebo amnestie.

Na základe žiadosti o milosť a ďalších podkladov, ktoré pre hlavu štátu zabezpečuje minister spravodlivosti, môže prezident rozhodnúť o udelení milosti osobe právoplatne odsúdenej za trestný čin.

Počas konania pri žiadosti o milosť môže nariadiť odloženie alebo prerušenie výkonu trestu. Trest alebo jeho časť môže odpustiť aj podmienečne.

Viac k témam: milosť, prezidentka SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová doteraz udelila milosť piatim ľuďom, dostala vyše tisíctristo žiadostí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Banskej Bystrici môže voliť prezidenta o 30-tisíc menej voličov, ako v roku 2019

Podľa údajov bolo na začiatku volebného týždňa v meste pod Urpínom 61 271 oprávnených voličov, ktorí môžu svoj hlas odovzdať v sobotňajšom prvom kole voľby prezidenta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *