Home / SLOVENSKO / Korčokovi chýba väčšia koordinácia zo strany Únie, Kmec chce rýchlejšie otváranie ekonomiky

Korčokovi chýba väčšia koordinácia zo strany Únie, Kmec chce rýchlejšie otváranie ekonomiky

30.5.2020 (Webnoviny.sk) – Je potrebné zamýšľať sa o rýchlejšom otváraní ekonomiky, aby sme ju vrátili do potrebných koľají. V sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal poslanec Národnej rady SR (NR SR) a podpredseda európskeho výboru NR SR Peter Kmec (Smer-SD).

Od predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očakáva vyššiu pozornosť ekonomickým problémom, ktoré v dôsledku koronakrízy na Slovensku nastali.

Národné záujmy

Ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi (nom. SaS) chýba pri uvoľňovaní hraníc väčšia koordinácia zo strany Európskej únie (EÚ).

Kmec prízvukoval, že každá krajina si chráni svoje národné záujmy. Všetky krajiny v EÚ majú podľa jeho slov klesajúcu krivku v počte prípadov nakazených ochorením Covid-19.

„Tie epidemiologické výbuchy sú v iných častiach sveta, preto musíme našu ekonomiku otvárať rýchlejšie,“ uviedol Kmec. Korčok doplnil, že Slovensko epidemiologickú situáciu zvláda a nezaostáva za inými európskymi krajinami.

Hrozí druhá vlna

„Čísla máme výborné, ale stále nie sme za vodou, lebo hrozí, že nás postihne druhá vlna. Zmeniť rozhodnutie necestovať po svete je vážna vec a bude výsostne závisieť od toho, ako bude vyzerať situácia vo zvyšku sveta. Zatiaľ odporúčame občanom necestovať do žiadnej krajiny sveta,“ ozrejmil šéf diplomacie. Kmec ocenil, že ministerstvo v tejto veci rokuje so susednými štátmi.

Korčok na záver zopakoval, že vláda nastupovala v ťažkej situácii a nemala ani 100 dní na zorientovanie. „Nemali sme ani len 100 sekúnd. Slovensko by z koronakrízy vychádzalo oveľa ťažšie, ak by nemalo žiadnu podporu z EÚ,“ vyhlásil.

Doplnil, že EÚ by mala navrhnúť, aby bol po 15. júni predĺžený zákaz vstupu do schengenského priestoru o ďalší mesiac.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčokovi chýba väčšia koordinácia zo strany Únie, Kmec chce rýchlejšie otváranie ekonomiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini si nemyslí, že ľudia idú voliť podľa toho, či sa kandidáti dvadsaťkrát stretnú pred voľbami

Ivan Korčok považuje za dôležité, aby sa prezidentskí kandidáti stretávali v predvolebných diskusiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *