Home / EKONOMIKA / Živnostníkom porastú minimálne sociálne a zdravotné odvody o takmer 20 eur

Živnostníkom porastú minimálne sociálne a zdravotné odvody o takmer 20 eur

7.3.2020 (Webnoviny.sk) – Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 18,63 eura na 257,43 eura. Najnižšie možné odvody na sociálne poistenie pre SZČO od januára stúpnu z terajších 167,89 eura na 180,99 eura a minimálny preddavok na zdravotné poistenie na budúci rok dosiahne 76,44 eura, čo bude oproti súčasnosti nárast o 5,53 eura.

Stane sa tak vzhľadom na to, že priemerná mesačná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR vlani medziročne vzrástla o 7,8 % na 1 092 eur.

Minimálny vymeriavací základ (VZ) na platenie odvodov pre SZČO je totiž naviazaný na vývoj priemerných zárobkov zamestnancov, tvorí polovicu z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Najnižší možný vymeriavací základ na platenie odvodov pre SZČO preto od začiatku budúceho roka stúpne takisto o 7,8 %. Na rok 2021 bude minimálny vymeriavací základ pre SZČO vo výške 546 eur, medziročne to bude viac o 39,50 eura.

Od začiatku budúceho roka sa tiež vzhľadom na nárast priemernej mzdy na Slovensku zvýši maximálny VZ na platenie poistného na sociálne poistenie, s výnimkou úrazového poistenia, kde najvyšší možný VZ nie je stanovený. Maximálny VZ na rok 2021 vzrastie zo súčasných 7 091 eur na 7 644 eur, teda zo 7-násobku priemernej mzdy za rok 2018 na 7-násobok priemernej mzdy za rok 2019.

Viac k témam: sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, zdravotné odvody
Zdroj: Webnoviny.sk – Živnostníkom porastú minimálne sociálne a zdravotné odvody o takmer 20 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *