Home / SLOVENSKO / Obvinení v kauze Tipos neskončia vo väzbe, súd zamietol žiadosť prokurátora

Obvinení v kauze Tipos neskončia vo väzbe, súd zamietol žiadosť prokurátora

12.2.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR zamietol sťažnosť prokurátora v kauze Tipos, nevidí totiž dôvod na väzbu obvinených. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Senát sa teda stotožnil s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu, ktorý nariadil obvinených prepustiť. Rozhodnutie je právoplatné.

Dôvody na väzbu pominuli

„Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom (v stredu, pozn. ed.) neverejnom zasadnutí sťažnosť prokurátora v trestnej veci Jána B. a Miloša P. zamietol ako nedôvodnú. Senát Najvyššieho súdu sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, ktorý dospel k záveru, že dôvody väzby u oboch obvinených, v tomto štádiu konania, pominuli,“ uviedla Važanová.

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici ešte koncom novembra 2019 nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a nevzal do väzby bývalého riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Tipos Jána B. a exšéfa IT oddelenia Miloša P.

Prelievali peniaze na osobné účty

Prokurátor vtedy podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Oboch stíhajú za trestné činy porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V kauze Tipos polícia preveruje, prečo v štátnej akciovke roky fungoval elektronický systém, ktorý umožňoval špekulatívnym hráčom „prelievať“ peniaze na osobné účty. Peniaze si najprv hráči vložili na konto v internetovej herni a bez riadnej hry si ich poslali na osobný účet.

Takýmto spôsobom mohli aj preprať špinavé peniaze, teda legalizovať takzvané príjmy z trestnej činnosti, napríklad z korupcie, predaja drog alebo krádeží. Minulý rok Tipos hromadne zrušil 140 hráčskych kont.

Viac k témam: Tipos
Zdroj: Webnoviny.sk – Obvinení v kauze Tipos neskončia vo väzbe, súd zamietol žiadosť prokurátora © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *