Home / SLOVENSKO / Ústavný súd nevyhovel sťažnosti exprezidenta Kisku, zákon o štátnych cenách je v súlade s ústavou

Ústavný súd nevyhovel sťažnosti exprezidenta Kisku, zákon o štátnych cenách je v súlade s ústavou

12.2.2020 (Webnoviny.sk) – Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) na stredajšom verejnom zasadaní pléna nevyhovel návrhu exprezidenta Andreja Kisku (Za ľudí) na začatie konania o súlade Zákona o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka s Ústavou SR. Ako uviedol po zasadnutí pléna predseda ústavného súdu Ivan Fiačan, ÚS SR vykonal prieskum tohto zákona a dospel k záveru, že je v súlade s ústavou.

„Štátne ceny udeľované podľa tohto zákona nemožno považovať za štátne vyznamenania. Rozhodujúcou skutočnosťou je, že štátne ceny sa neudeľujú v mene Slovenskej republiky na rozdiel od štátnych vyznamenaní udeľovaných prezidentom SR,“ vysvetlil Fiačan.

Ako ďalej dodal, Národná rada SR prijatím tohto zákona nezasiahla do ústavou vymedzených právomocí prezidenta SR udeľovať štátne vyznamenania, keďže štátne ceny sú nižšou formou spoločenského ocenenia na rozdiel od štátnych vyznamenaní, ktoré sú najvyššou formou spoločenského ocenenia udeľovanou prezidentom.

Zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka nadobudol účinnosť 1. januára 2018. Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana odovzdáva predseda parlamentu na základe návrhu ústavnoprávneho výboru.

Štátnu cenu Alexandra Dubčeka udeľuje vláda na návrh poradného orgánu. Laureáti oboch cien získavajú aj finančnú odmenu vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Fotogaléria: Andrej Kiska

Viac k témam: Štátna cena Alexandra Dubčeka, štátna cena Jozefa Miloslava Hurbana
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústavný súd nevyhovel sťažnosti exprezidenta Kisku, zákon o štátnych cenách je v súlade s ústavou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *