Home / POLITIKA / Britský premiér Boris Johnson povedal Netanjahuovi, že podporuje mierové úsilie USA

Britský premiér Boris Johnson povedal Netanjahuovi, že podporuje mierové úsilie USA

Britský premiér Boris Johnson povedal premiérovi Netanjahuovi, že podporuje úsilie USA o mier, ale zdôrazňuje tiež význam riešenia pre obe štáty.

 

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok v rozhovore s premiérom Netanjahuom opätovne vyjadril svoju podporu úsiliu USA o mier medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Podľa vyhlásenia Johnsonovej kancelárie prediskutoval s Netanjahuom „návrhy Spojených štátov na mier medzi Izraelom a Palestínčanmi“.

„Zdôraznil tiež dlhodobý pohľad Spojeného kráľovstva na dôležitosť riešenia s oboma štátmi, pričom Jeruzalem je spoločným mestom oboch strán a naša pozícia proti jednostrannej anexii územia,“ dodáva vyhlásenie.

„Lídri sa dohodli, že by sme mali pokračovať v posilňovaní našich obojstranných vzťahov po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, a to aj v oblastiach, ako je obchod.“

Po tom, čo USA minulý týždeň odhalili „dohodu storočia“, britský minister zahraničných vecí Dominic Raab povedal: „Je to jednoznačne seriózny návrh, odrážajúci rozsiahle úsilie.“

„Mierová dohoda medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorá vedie k mierovému spolužitiu, by mohla uvoľniť potenciál celého regiónu a poskytnúť obom stranám príležitosť pre lepšiu budúcnosť,“ dodal.

Minulý piatok však britské ministerstvo zahraničných vecí varovalo Izrael pred uplatňovaním suverenity nad Judejou a Samárou v súvislosti s iniciatívou Trumpa.

Johnson minulý týždeň vyzval labouristického lídra Jeremyho Corbyna, aby nemal negatívny postoj k americkému plánu.

„Naliehal by som skôr na neho, aby nebol tak charakteristicky negatívny, aby sa obrátil na svojho priateľa, môjho priateľa, našich priateľov v Palestínskej samospráve, na Mahmúda Abbása – voči ktorému mám najvyššiu úctu – a naliehavo ho vyzývam, aby sa zapojil do politických rokovaní , “povedal Johnson po tom, čo Corbyn vyzval Johnsona, aby sa postavil USA a povedal Trumpovi„ , že sa mýli. 

 

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *