Home / POLITIKA / Rómske etnikum vs. Slovensko

Rómske etnikum vs. Slovensko

Prinášame čitateľom DENNÍKa POLITIKA príspevok v rámci rubriky ZAUJÍMAVOSTI – VÝBER Z RÔZNYCH ZDROJOV BEZ CENZÚRY v úplnom a necenzúrovanom znení ako bol uverejnený na web portále TU 

Na úvod by som chcel hneď zdôrazniť, že tieto vety nepíšem pre vytĺkanie politických bodov (aj keď to všetci falošní ľudsko -rómsko právni aktivisti tvrdiť budú), ale preto, aby som vyjadril svoj názor, a som si istý že aj názor väčšiny obyvateľstva.

Brutálny útok na hasiča početnou rómskou skupinou len preto, že bránil svoju dcéru vzbudzuje veľké pohoršenie verejnosti. Treba ale otvorene priznať, že toto je len vrchol ľadovca. Podobné prípady aj keď nie v takomto veľkom rozsahu sú na denno dennom poriadku v tých častiach Slovenska kde žije početná komunita rómov. Ja sa pýtam kde je splnomocnenec pre rómske otázky p. Ravasz? Prečo ešte doteraz sa nepostavil pred médiá a neodsúdil útok? Chcem podotknúť, že to by mala byť jeho morálna povinnosť, ale potom je tu aj jeho profesná povinnosť vyplývajúca z jeho funkcie, kde prioritne nemá odsudzovať, ale ponúkať riešenia. Tak že p. Ravasz pýtam sa Vás čo ste urobili ako splnomocnenec pre rómske otázky, aby sa takéto veci nestávali? Ako ste naložili s tými obrovskými peniazmi, ktoré sa každý rok vynakladajú na “riešenie” rómskej problematiky?

Odpoveď je nič, alebo takmer nič. Za to si Vás pamätám, ako ste nie tak dávno v médiach kritizovali súd, že oslobodil policajtov zhodou okolností tiež z východného Slovenska, pre šikanu maloletých rómov. Ten prípad sa vliekol dlhé roky a policajti boli po celú dobu vystavený obrovskému mediálnemu lynču od takých pseudohumanistov ako ste Vy. A keď ich súd zbavil viny, tak splnomocnenec pre rómske otázky kritizuje súd a vstupuje do nezávislosti súdov. Pri útoku vo Važci mlčí…

Ak nemôžete otvorene kritizovať rómov p. Ravasz, tak by som Vás chcel poprosiť aby ste prišli do Važca a nerómskej časti vysvetlili, že sa na veci dívajú “zlým” uhlom pohľadu. Poďte im vysvetliť, ako ťažko pracujete, ale že už čo chvíľa sa dostavia výsledky Vašej práce a obyvateľov Važca ale aj všetkých regiónov s rómskym etnikom čakajú svetlejšie zajtrajšky.

Ľudia sa kriticky vyjadrujú aj na prácu policajtov. Ale skúste si predstaviť, že ako dvojčlenná hliadka prídete na miesto, kde početná rómska skupina v tranze bije pár nešťastníkov. Nereagujú na výzvy aby upustili od svojho konania, ale naopak podgurážení skupinovou agresivitou sa púšťajú veľa krát aj do policajtov. Poviete si, ale veď to je práca policajta. Áno súhlasím, len treba otvorene povedať, že policajti sa pri vykonávaní služobného zákroku neobávajú rizika pri samotnom zákroku. Obavy majú až z toho čo bude nasledovať potom. Koľko “odborníkov” na ľudské práva zo svojich teplých kancelárii prevážne v Bratislave bude riešiť paradoxne nie rómov ale činnosť polície.

V dobe keď som slúžil ešte ja, by potom čo sa stalo vo Važci nasledovala obrovská preventívno-bezpečnostná akcia s nasadením pohotovostných jednotiek. Nie preto aby štát prezentoval svoju silu, a nie preto aby šikanoval nejaké etnikum. Ale preto aby bolo jasné, že zákony platia pre každého rovnako! Preto aby bolo jasné každému, že problémy a medziľudské vzťahy sa neriešia “férovkou” dvadsiati na dvoch…

Ak budeme zatvárať oči pred už existujúcim problémom, ak tieto problémy budú riešiť totálne neschopní ľudia, mám veľké obavy, že udalosti z Važca sa budú opakovať.

Zdroj? Mgr. Nagy Ernest, strana Vlasť

Foto:  Internet

Ďakujeme Ernestovi za TIP.

Vaše TIPY do DENNÍKa POLITIKA zasielajte na mail: tipydodennika@dennikpolitika.sk

NECENZUROVANÉ SPRÁVY ALEBO BULVÁR – prečítajte si, čo je DENNÍK POLITIKA – TU

DENNÍK POLITIKA vznikol ako projekt skupiny nezávislých novinárov a podnikateľov s cieľom zaplniť medzeru na mediálnom trhu a poskytovať správy v takej podobe, ako boli prijaté. V praxi to znamená, že prijatá správa sa nekomentuje (ak sa nejedná o komentár), ale sa podáva v tej podobe, ako bola získaná. Nechávame na čitateľovi, aby si vytvoril svoj vlastný názor. Správy necenzurujeme a necenzurujeme a ani nelimitujeme diskusiu. V tomto sme na európskom mediálnom trhu ako jediní, čo je tvrdenie, ktoré môžeme spoľahlivo dokázať. Veríme totiž, že sloboda slova je absolútna a nie relatívna, ako to je zakotvené v trestnom zákone takmer všetkých európskych krajín, vrátane Slovenska. Ak niekto zaručuje slobodu slova, ale obmedzuje ju tým, že tresce prejavy neznášanlivosti, útoky na inú rasu, náboženstvo, či etnickú skupinu – vlastne tú deklarovanú slobodu slova ruší. Kto totiž určuje ČO JE NEZNÁŠANLIVOSŤ a ČO JE ÚTOK NA INÚ ETNICKÚ SKUPINU? Zase len niekto konkrétny a robí to po línii svojich záujmov.

Poskytujeme priestor KAŽDÉMU, každej politickej strane – a čitatelia si určite všimli, že v tomto nerobíme rozdiel. Môže niekoho nahnevať, že dávame priestor niekomu, kto kritizuje jeho postoje, ale na druhej strane dáme priestor aj na reakciu, či na vlastný príspevok. Doteraz sme ešte NIKOHO neodmietli.

Vieme o tom, že náš denník nie je pre každého. Z tohto predpokladu sme aj vychádzali. Nie každý si chce myšlienky a správy utrieďovať sám. Sú ľudia, čo potrebujú spriaznenosť a pocit spolupatričnosti. DENNÍK POLITIKA je však pre týchto ľudí sklamaním. Poskytuje priestor pre každého a je jednak VÝBEROM informácií z celého sveta a na druhej strane FÓROM na vyjadrovanie pre čitateľov.

Ak sa niekomu zdá, že informácie, ktoré uverejňujeme sú nepravdivé, zavádzajúce a zbytočne škandalózne – mimo realitu, na to máme jednu odpoveď: Môže sa stať aj to. Tak ako všade inde, aj my máme rôzne zdroje informácií, externých spolupracovníkov a chyba sa môže stať. Na druhej strane uverejňujeme informácie, ktoré neuverejní NIKTO a to preto, že má strach alebo sa snaží ich zamlčať.

Čitatelia určite vedia o existencii WIKILEAKS. Jedná sa o sumár neuveriteľne znejúcich faktov a mnoho ľudí tieto informácie nikdy nevidelo. Môžu im veriť a nemusia, nič menej tieto informácie existujú a veľmi pravdepodobne sú aj pravdivé.

Pravda zvykne bolieť najviac. To je fakt, s ktorým sme počítali pri tvorbe nášho denníka, ale práve v tomto sme sa rozhodli nespraviť ústupok a presadzovať nezávislé informovanie a slobodu slova.

Na záver:

Chcete nám pomôcť skvalitniť a zlepšiť DENNÍK POLITIKA? Chcete nám pomôcť informovať verejnosť NESTRANNE, SLOBODNE A NEZÁVISLE ešte lepšie?

Uvítame pomoc stálych prekladateľov (angličtina, francúzština, španielčina, ruština, nemčina, prípadne aj iné jazyky), tvorcov videí, grafikov, informačných analytikov, autorov článkov, programátorov, študentov žurnalistiky, novinárov, jazykových korektorov/korektorky, proste každého, kto chce nejakým rozumným spôsobom zlepšiť obsah DENNÍKA POLITIKA.

Ozvite sa nám na:

redakcia@dennikpolitika.sk

 

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Váľaju sa ako prasce v miliónoch od štátu ale ako a na čo ich míňajú ?

Ktorí politici berú milióny na svoje strany ale nedali na pamätník okupácie 21. augusta 1968 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *