Home / EKONOMIKA / U. S. Steel Košice sa dohodol s odborármi, pracovný týždeň bude v decembri a januári skrátený

U. S. Steel Košice sa dohodol s odborármi, pracovný týždeň bude v decembri a januári skrátený

25.11.2019 (Webnoviny.sk) – Odborári sa dohodli s vedením U.S. Steel Košice (USSK) na skrátenom pracovnom čase na mesiace december a január. Jedná sa o skrátenie týždenného pracovného času o 20 percent s náhradou mzdy za tieto prekážky vo výške 60 percent. „Nakoľko zložitá situácia na trhoch s oceľou naďalej trvá, dohodli sme sa so zamestnávateľom, že pre obdobie december 2019 a január 2020 každý zamestnanec, ktorý nebude mať pridelenú prácu, bude mať preplatených 60 percent z priemerného zárobku,“ uviedol pre agentúru SITA predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga.

Dohoda na dva mesiace

Dohoda sa bude týkať všetkých zamestnancov a organizáciu prideľovania práce budú mať na starosti zodpovední manažéri tak, aby neohrozili bezpečnosť a prevádzku linky. Ak na niektorých prevádzkach nie je možné pre naplnenie plánu výroby prideliť prekážku, výnimky po prerokovaní na Rade odborov schvaľujú viceprezidenti a prezident spoločnosti.

Ako Varga ďalej uviedol, zamestnávateľ prišiel s návrhom uzavrieť dohodu až do konca prvého kvartálu 2020, to znamená do 31. marca. „My sme v rámci kompromisu, uzavreli dohodu na nasledujúce dva mesiace a pevne veríme, že situácia na trhu s oceľou sa začne zlepšovať,“ dodal. Vyplácanie 14. platu ostáva v platnosti ako to je uvedené v kolektívnej zmluve.

Skrátený pracovný týždeň

Predstavitelia USSK a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa koncom apríla dohodli na skrátení pracovného týždňa s tým, že zamestnanci budú v máji pracovať iba štyri dni v týždni a v deň voľna budú dostávať 70 percent mzdy.

Následne bol skrátený pracovný týždeň pre situáciu na trhu s oceľou predĺžený až do 31. augusta. V košickom U. S. Steele pracuje takmer 11-tisíc zamestnancov, podnik patrí do nadnárodnej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: OZ KOVO U.S.Steel Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – U. S. Steel Košice sa dohodol s odborármi, pracovný týždeň bude v decembri a januári skrátený © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

Krajské prokuratúry sú podľa bratislavského krajského prokurátora plne vybavené na to, aby postihovali trestnú činnosť v kompetencii ÚŠP.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *