Home / POLITIKA / IDF zaútočila na desiatky teroristických cieľov v Sýrii

IDF zaútočila na desiatky teroristických cieľov v Sýrii

Bojové lietadlá IDF útočia na desiatky vojenských cieľov patriacich k iránskym silám Quds a sýrskej armáde.

 

Autor: Elad Benari, 20.11.2019 6:30

V noci na utorok, v reakcii na rakety vypálené iránskymi silami zo sýrskeho územia na Izrael, zasiahli bojové lietadlá IDF desiatky vojenských cieľov iránskych jednotiek Quds a sýrskych ozbrojených síl, vrátane rakiet typu „zem-vzduch“, veliteľstvo, skladov zbraní a vojenských základní.

Počas týchto úderov IDF bola odpálená sýrska protivzdušná obranná raketa, a to aj napriek jasnému varovaniu, aby sa Sýrčania takejto reakcie zdržali. Následne bolo zničených niekoľko sýrskych leteckých obranných batérií

Včerajší iránsky útok na Izrael je ďalším jasným dôkazom účelu iránskej prítomnosti v Sýrii. Tá ohrozuje bezpečnosť Izraela, regionálnu stabilitu a samotný sýrsky režim, ‚uviedol hovorca IDF.

IDF naďalej považuje sýrsky režim zodpovedným za kroky podniknuté na jeho území a varuje ho pred prevádzkovaním alebo povoľovaním nepriateľských akcií proti Izraelu. Po týchto akciách bude nasledovať tvrdá reakcia.

IDF bude aj naďalej pevne a rozhodne pôsobiť proti iránskemu zakoreneniu v Sýrii. IDF je pripravená na rôzne scenáre a bude pokračovať vo svojej činnosti tak dlho, kým nebude zaistená bezpečnosť izraelských civilistov, uviedol hovorca IDF.

Hovorca IDF Hedi Zilberman v stredu ráno novinárom povedal, že pri leteckých úderoch boli zničené raketové batérie typu zem-vzduch, sklady zbraní, veliteľstvo v oblasti Damašku a pozorovacie stanovište na Golanách. Bolo napadnuté iránskej veliteľstvo a logistické základne v oblasti Damašku.

Sme pripravení na obranu aj na útok. Pokiaľ dôjde k ďalším útokom, budeme reagovať tvrdo. V pokynoch smerom k domácej fronte nedochádza k žiadnym zmenám, povedal Zilberman.

Vlna úderov zasiahla široké spektrum cieľov. Išlo o desiatky objektov v Damašku, na juh a na západ od neho a na Golanách – vrátane iránskych. Bolo na nás vypálených niekoľko protilietadlových rakiet a my sme následne zničili batérie, z ktorých sa tak stalo. Sme pripravený na tri scenáre: žiadna reakcia, menšia reakcia a výraznejšia reakcia, dodal a poznamenal, že útok bol vopred koordinovaný s Ruskom a Spojenými štátmi.

Premiér Benjamin Netanjahu komentoval utorkový nočný letecký úder v Sýrii.

Jasne som dal najavo, že zaútočíme na kohokoľvek, kto nás napadne. To sme dnes v noci, proti vojenským cieľom iránskych síl Quds a sýrskym vojenským cieľom v Sýrii, urobili. Budeme naďalej pevne udržiavať bezpečnosť Izraela.

Minister obrany Naftali Bennett na útok v Sýrii tiež zareagoval a povedal: Naše posolstvo iránskym vodcom je jednoduché: už nie ste imúnny. Kamkoľvek vysuniete svoje chápadlá, tam je odrežeme.

Sýrska televízia v utorok večer informovala, že boli nasadené systémy protivzdušnej obrany proti tomu, čo označila za „nepriateľské ciele“ nad južným Damaškom.

Podľa jej správ zachytili obranné systémy niekoľko rakiet vystrelených z Libanonu a izraelského vzdušného priestoru.

Ďalšie správy naznačujú, že útok bol vykonaný proti iránskym skladom zbraní. Na letisku v hlavnom meste bola hlásená explózia.

V utorok ráno sýrske médiá informovali, že v oblasti damaškého letiska bolo počuť výbuchy.

Tieto správy prišli v rovnakom čase, kedy boli zo Sýrie odpálené štyri rakety smerom ku Golanským výšinám. Rakety boli zachytené proti raketovým systémom Iron Dome.

Minulý týždeň sýrske média informovali, že Akram al-Ajour, syn jedného z vodcov Islamského džihádu, bol pri leteckom útoku na obytnú budovu v Damašku zabitý.

Sýrska oficiálna tlačová agentúra SANA uviedla, že tento útok vykonal Izrael.

Zdroj: Arutz Sheva – Israel National News

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *