Home / SLOVENSKO / Ústav pamäti národa bude mať na budúci rok najvyšší rozpočet vo svojej histórii

Ústav pamäti národa bude mať na budúci rok najvyšší rozpočet vo svojej histórii

14.11.2019 (Webnoviny.sk) – Rozpočet Ústavu pamäti národa (ÚPN) na rok 2020 je doteraz najvyšší v histórii. V porovnaní s rokom 2019 je vyšší o viac ako 92-tisíc eur. Podľa návrhu rozpočtu na budúci rok bude ÚPN hospodáriť s 2 008 292 eur.

Vyše milión eur pôjde na platy

Finančné prostriedky použije na ochranu a sprístupnenie dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu v rokoch 1939 –1989, zhromažďovanie a zverejňovanie informácií o dobe neslobody, sprístupnenie dokumentov prenasledovaným osobám, poskytovanie výsledkov svojej činnosti verejnosti. Predkladaný materiál vzala vláda na na vedomie.

Z celkovej sumy je na mzdy určených 1 024 248 eur, tie sú určené pre 72 zamestnancov. Predpokladaná výška odvodov do poistných fondov predstavuje 433 935 eur. Na tovary a služby je vyčlenených 546 409 eur.

„Tieto prostriedky budú prioritne použité okrem iného na odmeny členom správnej a dozornej rady, úhradu výdavkov spojených s užívaním kancelárskych priestorov vo výpožičke, v ktorých v súčasnej dobe sídli ÚPN, úhradu nájomného, stravovanie zamestnancov či prídel do sociálneho fondu,“ približuje predkladaný materiál.

Pravidelné aktivity ústavu

Výdavky v tejto položke spojené s financovaním aktivít Európskej siete Pamäť a solidarita budú v roku 2020 predstavovať 50-tisíc eur.

Ako informuje návrh rozpočtu, ústav plánuje realizáciu pravidelných aktivít ako sú Festival slobody, tvorba vzdelávacích letákov pre študentov, usporiadanie medzinárodnej vedeckej konferencie a odborného seminára. Bežné transfery budú vo výške 3 700 eur.

ÚPN v rámci svojej činnosti vydáva populárno-vedecký časopis Pamäť národa, odborné publikácie, usporadúva konferencie, semináre, výstavy, diskusné večery, zabezpečuje zaznamenávanie audiovizuálnych svedectiev a ich spracovanie v podobe filmových dokumentov.

V rámci účasti na výchovno-vzdelávacom procese mladej generácie organizuje semináre pre učiteľov a prednášky pre študentov na školách. Na plnenie úloh vyplývajúcich zo zákona je navrhnutý ÚPN transfer zo štátneho rozpočtu.

Viac k témam: rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústav pamäti národa bude mať na budúci rok najvyšší rozpočet vo svojej histórii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *