Home / EKONOMIKA / Tempo hospodárskeho rastu USA sa spomalilo, analytici očakávajú ešte výraznejšie spomalenie

Tempo hospodárskeho rastu USA sa spomalilo, analytici očakávajú ešte výraznejšie spomalenie

26.9.2019 (Webnoviny.sk) – Americká ekonomika v druhom kvartáli mierne posilnila, a to o 2 percentá. Tempo hospodárskeho rastu krajiny sa tak spomalilo z úrovne 3,1 percenta v prvom štvrťroku.

Analytici varujú

Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo obchodu USA, ktoré tak potvrdilo svoj predchádzajúci odhad. Upresnilo však rast jednotlivých zložiek hrubého domáceho produktu (HDP).

Spotrebiteľské výdavky a podnikateľské investície totiž rástli pomalšie, ako sa pôvodne predpokladalo, ale vyvážil to mierne silnejší rast vládnych výdavkov a exportu.

Mnohí analytici sú presvedčení, že rast amerického hospodárstva sa v nadchádzajúcich kvartáloch ešte viac spomalí. Svoju daň si totiž vyberá oslabenie globálnej ekonomiky a zvyšujúce sa napätie v obchodných vzťahoch.

Hrozí aj recesia

„Všetko závisí od prezidenta USA a od toho, čo sa rozhodne urobiť v obchode,“ povedal Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics.

„Ak zrealizuje svoje hrozby v oblasti ciel v nasledujúcom období, rast sa s najväčšou pravdepodobnosťou spomalí a v budúcom roku sa dostaneme do recesie,“ dodal.

Zandi prognózuje, že rast amerického HDP za celý tento rok sa spomalí na 2,3 percenta a v budúcom roku na 1,6 percenta, ale táto predikcia je založená na predpoklade, že obchodná vojna s Čínou nebude eskalovať.

Viac k témam: hospodársky rast
Zdroj: Webnoviny.sk – Tempo hospodárskeho rastu USA sa spomalilo, analytici očakávajú ešte výraznejšie spomalenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Jeden komentár

  1. Film, ale je to taká zlá kópia!

    Skvelý film tu Na tomto mieste ju videl 2019 ; NEWFILM21.C OM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *