Home / EKONOMIKA / Zmenila sa vám od začiatku júla výška odvodov? Novú sumu musíte zaplatiť do 8. augusta

Zmenila sa vám od začiatku júla výška odvodov? Novú sumu musíte zaplatiť do 8. augusta

2.8.2019 (Webnoviny.sk) – Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorým sa od začiatku júla zmenila výška poistného na sociálne poistenie, musia novú sumu poistného za júl tohto roka zaplatiť do 8. augusta 2019.

List od Sociálne poisťovne

Tí, ktorí majú trvalý príkaz na platenie poistného v banke, by si mali včas zmeniť výšku odvodov. O novej výške sociálnych odvodov Sociálna poisťovňa (SP) SZČO písomne informovala v minulom mesiaci.

Nová suma poistného sa nevzťahuje na SZČO, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. SZČO s odloženým daňovým priznaním za minulý rok dostanú zo SP listy s informáciami o odvodových povinnostiach až v októbri. Ak im vznikne povinnosť platiť poistné, zaplatia ho prvýkrát do 8. novembra 2019.

Minimálny mesačný vymeriavací základ

Ak sa im výška poistného zmení, novú sumu poistného takisto zaplatia prvýkrát do 8. novembra 2019. Za júl, august a september totiž uhrádzajú tieto SZČO poistné v rovnakej sume, v akej ho platili za obdobie do 30. júna 2019.

Minimálny mesačný vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie pre SZČO v tomto roku dosahuje 477 eur, z čoho poistné predstavuje 158,11 eura. Maximálny mesačný vymeriavací základ na platenie odvodov je na úrovni 6 678 eur a maximálne poistné z toho tvorí 2 213,75 eura.

Viac k témam: odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Zmenila sa vám od začiatku júla výška odvodov? Novú sumu musíte zaplatiť do 8. augusta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *