Home / SLOVENSKO / Foto: Hygienici odhalili nebezpečné výrobky, upozorňujú na očné tiene s olovom aj sérum na riasy

Foto: Hygienici odhalili nebezpečné výrobky, upozorňujú na očné tiene s olovom aj sérum na riasy

11.7.2019 (Webnoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ide o očné tiene a sérum na riasy.

V očnom tieni sa nachádza olovo

Ako agentúru SITA informovala Daša Račková z komunikačného referátu ÚVZ, výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Slovenskej republike a v Litve.

V očnom tieni Professional Mineral 12-color Matte Eyeshadow značky ANYLADY, ktorého krajina pôvodu je Čína, sa nachádza olovo (507 mg. kg -1).

Nebezpečné sérum na riasy

Druhým nebezpečným výrobkom je sérum na riasy Bimatoprost ophthalmic solution Careprost, značky Careprost®, krajinou pôvodu je India.

Výrobok obsahuje farmakologicky aktívnu zložku – Bimatoprost. Môže tak vyvolať svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu,“ vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas.

Oba výrobky nie sú bezpečné, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Mikas upozornil, že je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Viac k témam: nebezpečná kozmetika, nebezpečné výrobky
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Hygienici odhalili nebezpečné výrobky, upozorňujú na očné tiene s olovom aj sérum na riasy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *