Home / SLOVENSKO / Tisíce aút POŠKODENÝCH. Východom sa prehnala supercela s KRÚPAMI. TO musíte vidieť

Tisíce aút POŠKODENÝCH. Východom sa prehnala supercela s KRÚPAMI. TO musíte vidieť

Ľadové krúpy, ktoré padali 27.6.2019 v Košiciach a blízkom okolí, boli skutočne mimoriadne. Tie najväčšie mali v maximálnom priemere podľa aktuálnych zistení 8 cm a samozrejme spôsobili značné škody, keďže búrka zasiahla husto obývanú oblasť. Takto veľké krúpy sú typicky spájané so supercelou, pretože len tá má dostatočne silný a kváziperzistentný (dostatočne stabilný dlhšie obdobie) výstupný prúd, ktorý dokáže tak veľké krúpy udržať v oblaku veľmi dlho, až môžu narásť do gigantických rozmerov. Známe sú prípady aj z okolitých krajín, v ktorých boli krúpy aj väčšie ako 10 cm. Pri krúpach s priemerom 5 cm a viac je nutný už natoľko silný výstupný prúd, že je to takmer výlučne možné len pri supercelách. U nás doposiaľ za uplynulých 20 rokov všetky krúpy, ktoré mali v priemere 5 cm a viac, vyprodukovali supercely.

Loading…

 

Doposiaľ boli najväčšie krúpy zaznamenané 19. júla 2011 v obci Šuľa a mali priemer 7 cm. Podozrivých je aj niekoľko ďalších prípadov, napr. 9. jún 2004, kedy padali na Morave krúpy s priemerom 9 cm a supercely, ktoré ich vyprodukovali, sa presunuli cez západné Slovensko až do Maďarska, no hlásenie o rozmere krúp u nás chýba. Týmto samozrejme nemožno vylúčiť, že v minulosti na našom území padali aj väčšie krúpy, no relevantné údaje, z ktorých môžeme vychádzať, majú tak 15-20 rokov (súvisí to jednak s kvalitou radarových dát a tiež s tým, že v súčasnej dobe smartfónov je, samozrejme, zaznamenávanie podobných udalostí jednoduchšie). Nejaký dlhodobý trend teda z tak krátkej štatistiky nie je možné vyvodzovať, no z uvedeného aspoň môžeme usúdiť, že krúpy, ktoré padali včera v Košiciach, sú doposiaľ najväčšie, aké sme/ste na našom území zdokumentovali.

Ešte pre prípad, že by ste sa dostali do búrky s tak veľkými krúpami: je samozrejme veľmi dôležité, aby ste sa čo najrýchlejšie dostali pod nejakú strechu alebo do auta a pod. (treba však rýchlo vyhodnotiť, aká pevná je tá strecha, totiž strechy z tenkého alebo krehkého materiálu to nemusia vydržať, napr. skleníky to nevydržia takmer nikdy). Ak ste autom, tak krúpy s priemerom 5 cm a viac auto takmer určite poškodia, aj plechy, no predovšetkým sklá – zadné je spravidla slabšie, teda to si to väčšinou odnesie, no predné môže vydržať, ale je nutné zastať (pri pohybe sa totiž sčítava rýchlosť krúpy s vašou rýchlosťou (je to trochu náročnejšie na presnejší odhad, ale výsledok je ten, že krúpa udrie na vaše auto väčšou silou)), čoho zlý príklad vidíme na videách priložených nižšie, kde viacerí šoféri pokračovali v jazde. Prípadne, ak sa dá, je rozumné zájsť s autom do nejakého úkrytu, či už do garáže, nákupného centra, pod most/nadjazd a pod., dokonca, ak nefúka silný vietor, je dobré zájsť aj pod strom, ktorý síce nezastaví, no výrazne stlmí pádovú rýchlosť väčšiny krúp. Naopak, ak fúka vietor, môžete ísť do záveternej strany nejakej blízkej budovy (samozrejme, ak to dokážete vyhodnotiť, čo v praxi nie je jednoduché). Ak ste už však v aute, určite z neho nevychádzajte. Veľké krúpy padajú spravidla pomerne riedko, teda môže sa stať, že aj vaše auto zasiahne len niekoľko z nich, a preto to sklá môžu vydržať, no na to sa radšej nespoliehajte.

Videá:

O supercelách s veľkými krúpami niekoľko zdokumentovaných prípadov z minulosti:
Krúpy s priemerom 5 cm

http://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=615
http://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=829

Krúpy s priemerom 6 cm
http://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=628

Fotky z Košíc zo zdroja TU

Ďakujeme Jánovi za TIP.

Zaujímavé TIPY do DENNÍKa POLITIKA odmeňujeme  v spolupráci s naším partnerom na  reklamné plochy a PR články čiastkou  od 10 do 100 EUR.

Vaše TIPY do DENNÍKa POLITIKA zasielajte na email: TIPYdoDENNIKA@dennikpolitika.sk  alebo formou SMS na 0950 857 893

NECENZUROVANÉ SPRÁVY ALEBO BULVÁR – prečítajte si, čo je DENNÍK POLITIKA – TU

DENNÍK POLITIKA vznikol ako projekt skupiny nezávislých novinárov a podnikateľov s cieľom zaplniť medzeru na mediálnom trhu a poskytovať správy v takej podobe, ako boli prijaté. V praxi to znamená, že prijatá správa sa nekomentuje (ak sa nejedná o komentár), ale sa podáva v tej podobe, ako bola získaná. Nechávame na čitateľovi, aby si vytvoril svoj vlastný názor. Správy necenzurujeme a necenzurujeme a ani nelimitujeme diskusiu. V tomto sme na európskom mediálnom trhu ako jediní, čo je tvrdenie, ktoré môžeme spoľahlivo dokázať. Veríme totiž, že sloboda slova je absolútna a nie relatívna, ako to je zakotvené v trestnom zákone takmer všetkých európskych krajín, vrátane Slovenska. Ak niekto zaručuje slobodu slova, ale obmedzuje ju tým, že tresce prejavy neznášanlivosti, útoky na inú rasu, náboženstvo, či etnickú skupinu – vlastne tú deklarovanú slobodu slova ruší. Kto totiž určuje ČO JE NEZNÁŠANLIVOSŤ a ČO JE ÚTOK NA INÚ ETNICKÚ SKUPINU? Zase len niekto konkrétny a robí to po línii svojich záujmov.

Poskytujeme priestor KAŽDÉMU, každej politickej strane – a čitatelia si určite všimli, že v tomto nerobíme rozdiel. Môže niekoho nahnevať, že dávame priestor niekomu, kto kritizuje jeho postoje, ale na druhej strane dáme priestor aj na reakciu, či na vlastný príspevok. Doteraz sme ešte NIKOHO neodmietli.

Vieme o tom, že náš denník nie je pre každého. Z tohto predpokladu sme aj vychádzali. Nie každý si chce myšlienky a správy utrieďovať sám. Sú ľudia, čo potrebujú spriaznenosť a pocit spolupatričnosti. DENNÍK POLITIKA je však pre týchto ľudí sklamaním. Poskytuje priestor pre každého a je jednak VÝBEROM informácií z celého sveta a na druhej strane FÓROM na vyjadrovanie pre čitateľov.

Ak sa niekomu zdá, že informácie, ktoré uverejňujeme sú nepravdivé, zavádzajúce a zbytočne škandalózne – mimo realitu, na to máme jednu odpoveď: Môže sa stať aj to. Tak ako všade inde, aj my máme rôzne zdroje informácií, externých spolupracovníkov a chyba sa môže stať. Na druhej strane uverejňujeme informácie, ktoré neuverejní NIKTO a to preto, že má strach alebo sa snaží ich zamlčať.

Čitatelia určite vedia o existencii WIKILEAKS. Jedná sa o sumár neuveriteľne znejúcich faktov a mnoho ľudí tieto informácie nikdy nevidelo. Môžu im veriť a nemusia, nič menej tieto informácie existujú a veľmi pravdepodobne sú aj pravdivé.

Pravda zvykne bolieť najviac. To je fakt, s ktorým sme počítali pri tvorbe nášho denníka, ale práve v tomto sme sa rozhodli nespraviť ústupok a presadzovať nezávislé informovanie a slobodu slova.

Na záver:

Chcete nám pomôcť skvalitniť a zlepšiť DENNÍK POLITIKA? Chcete nám pomôcť informovať verejnosť NESTRANNE, SLOBODNE A NEZÁVISLE ešte lepšie?

Uvítame pomoc stálych prekladateľov (angličtina, francúzština, španielčina, ruština, nemčina, prípadne aj iné jazyky), tvorcov videí, grafikov, informačných analytikov, autorov článkov, programátorov, študentov žurnalistiky, novinárov, jazykových korektorov/korektorky, proste každého, kto chce nejakým rozumným spôsobom zlepšiť obsah DENNÍKA POLITIKA.

Ozvite sa nám na:

redakcia@dennikpolitika.sk

alebo na FB

Zdroj: TU

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *