Home / SVET / Sudánske bezpečnostné jednotky páchajú v Darfúre vojenské zločiny, tvrdí Amnesty International

Sudánske bezpečnostné jednotky páchajú v Darfúre vojenské zločiny, tvrdí Amnesty International

KÁHIRA 11. júna (WebNoviny.sk) – Sudánske bezpečnostné jednotky naďalej páchajú „vojnové zločiny a inak vážne porušujú ľudské práva“ v regióne Dárfúr, uviedla medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

Varovanie prichádza v čase politickej krízy v Sudáne, kde armáda zvrhla dlhoročného diktátora Umara al-Bašíra a proti jej vláde teraz v uliciach protestujú tisíce obyvateľov.

Stiahnutie jednotiek môže ohroziť životy ľudí

Zneužívanie v Dárfúre podľa AI zo strany sudánskych polovojenských jednotiek zahŕňajú ničenie dedín, ako aj „nezákonné zabitia a sexuálne násilie„.

Organizácia varuje, že ak sa spoločné mierové jednotky Africkej únie a Organizácie spojených národov (UANMID) stiahnu z Dárfúru, „ľahkomyseľne a zbytočne to ohrozí životy desiatok tisíc ľudí„. OSN má o budúcnosti už zredukovaných jednotiek hlasovať koncom mesiaca.

Konflikt vypukol v roku 2003

Konflikt v Dárfúre na západe Sudánu vypukol v roku 2003, keď skupiny tvorené príslušníkmi miestnych kmeňov povstali proti Arabmi ovládanej sudánskej vláde, ktorú obviňovali z diskriminácie.

Vláda zároveň začala čeliť obvineniam, že v rámci odvety voči povstalcom vyzbrojila miestne arabské kmene a vyslala ich bojovať proti civilistom.

Tieto tvrdenia vláda popiera. Jednotky UNAMID vznikli v roku 2007 s cieľom pomôcť ochrániť civilistov v Dárfúre.

Viac k témam: Amnesty International, Dárfúr, OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk – Sudánske bezpečnostné jednotky páchajú v Darfúre vojenské zločiny, tvrdí Amnesty International © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *