Home / EKONOMIKA / Trump je s Čínou tam, kde chcel byť. Zvýšené clá na čínske tovary zrejme pocítia aj zákazníci

Trump je s Čínou tam, kde chcel byť. Zvýšené clá na čínske tovary zrejme pocítia aj zákazníci

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump vyjadril spokojnosť s vývojom v čínsko-americkom obchodnom spore po tom, čo USA zvýšili clá na čínske dovozy a posledné kolo rokovaní zástupcov oboch krajín sa skončilo bez dohody.

Snažili sa otvoriť rokovania

„S Čínou sme presne tam, kde chceme byť. Uvedomte si, že porušili dohodu a snažili sa nanovo otvoriť rokovania,“ napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

USA s účinnosťou od piatku zvýšili clá na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 200 mld. USD ročne, z 10 na 25 %. Americký Úrad obchodného zástupcu medzitým oznámil, že na základe poverenia od federálnej vlády pripravuje zvýšenie ciel na ďalšie čínske tovary v objeme 300 mld. USD.

To by znamenalo, že reštriktívne clá budú pokrývať takmer celú hodnotu čínskych vývozov do USA. Čína už vyhlásila, že pristúpi k odvetným opatreniam, podrobnosti však zatiaľ nie sú známe.

Škody po vyšších clách

Náklady vyšších ciel budú znášať americké spoločnosti, ktoré dovážajú produkty z Číny a podľa ekonómov je pravdepodobné, že minimálne časť z nich prenesú na zákazníkov, uviedla agentúra AP. To nespochybňuje ani hlavný ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow.

Na otázku televízie Fox, či súhlasí s názorom, že clá zaplatia americké firmy a spotrebitelia odpovedal: „Áno, do istej miery. Nevravím, že nie. Obidvom stranám to spôsobí škody“.

Washington však podľa neho má záujem pokračovať v dialógu s Čínou a je „vysoká pravdepodobnosť“, že Trump sa s čínskym prezidentom Si Ťin-Pchingom stretne koncom júna v rámci summitu skupiny G20 v Japonsku.

Viac k témam: americký prezident, clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump je s Čínou tam, kde chcel byť. Zvýšené clá na čínske tovary zrejme pocítia aj zákazníci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenská pošta zvyšuje dostupnosť doručovania zásielok, rozširuje partnerské prevádzky na balíky

Mnohé partnerské prevádzky na výdaj zásielok sú otvorené aj cez víkendy a do neskorých poobedňajších hodín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *