Home / EKONOMIKA / Dodávky elektriny na hornej Nitre nebudú ohrozené, aj po odstavení elektrárne v Novákoch

Dodávky elektriny na hornej Nitre nebudú ohrozené, aj po odstavení elektrárne v Novákoch

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Dodávky elektriny na hornej Nitre nebudú ohrozené po ukončení dotovania domáceho uhlia slúžiaceho na výrobu elektriny v nováckej tepelnej elektrárni.

Odstavia aj tepláreň v Novákoch

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) totiž podľa svojho generálneho riaditeľa Miroslava Oberta stihne do roku 2023 všetky potrebné investičné akcie v tomto regióne.

„Predpokladáme, že celý súbor stavieb bude dokončený načas. V Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave preto urobíme maximum,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Obert.

Po ukončení dotovania doma vyťaženého uhlia sa počíta aj s odstavením tepelnej elektrárne v Novákoch. Slovenský prevádzkovateľ elektrizačnej prenosovej sústavy nepredpokladá, že jej “vypnutie“ spôsobí v regióne hornej Nitry problémy s bezpečnosťou a spoľahlivosťou zásobovania elektrickou energiou z prenosovej sústavy.

Podmienky pre nových investorov

„Dovolím si tvrdiť, že dokonca vytvoríme podmienky pre pripojenie potenciálnych nových investorov v regióne a pre ich spoľahlivé zásobovanie elektrickou energiou, pretože kapacitne je možné našimi vedeniami “dopraviť“ do tejto oblasti väčšie množstvo elektriny, než dokázali vyrobiť dva bloky v Novákoch,“ zdôraznil Obert.

Už v roku 2020 má SEPS do prevádzky uviesť 400 kilovoltové (kV) vedenie Križovany – Bystričany a jeden transformátor 400/110 kV v novej elektrickej stanici.

„Ostatné súvisiace zariadenia budú do prevádzky uvádzané postupne tak, aby sme dodržali všetky harmonogramy a zmluvne dohodnuté termíny s dotknutými užívateľmi prenosovej sústavy,“ dodal Obert.

Výstavba novej rozvodne

V elektrickej stanici (ESt) Bystričany, kde je v súčasnosti prevádzkovaná 220 kilovoltová rozvodňa a transformácia 220/110 kV, firma SEPS realizuje výstavbu novej rozvodne 400 kV, transformácie 400/110 kV, novej prevádzkovej budovy a ďalších súvisiacich objektov.

„Tento projekt je v štádiu realizácie a priamo súvisí aj s projektom výstavby dvojitého 400 kV prenosového vedenia v trase Križovany – Bystričany – Horná Ždaňa, ktoré zabezpečí napájanie novej 400 kV rozvodne Bystričany na napäťovej hladine 400 kV,“ doplnil Obert.

V trase medzi Bystričanmi a Križovanmi je podľa neho vedenie už v realizácii, pri trase medzi Hornou Ždaňou a Bystričanmi je SEPS vo fáze získavania potrebných povolení. „Práce v dotknutých rozvodniach Križovany a Horná Ždaňa, kam budú tieto vedenia zaústené, sú tiež v pokročilom štádiu,“ konštatoval Obert.

Podpora ťažby domáceho uhlia

Slovenskí odberatelia elektriny by sa o štyri roky mali prestať skladať na podporu ťažby domáceho uhlia. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu by sa totiž na Slovensku mala v roku 2023 ukončiť platnosť všeobecného hospodárskeho záujmu v oblasti ťažby uhlia, na základe ktorého každý odberateľ elektriny platí vo svojich faktúrach aj dotácie na ťažbu uhlia slúžiaceho na výrobu elektriny.

V súčasnosti odberatelia elektriny platia na podporu uhlia celkovo ročne zhruba 115 miliónov eur. Podľa ministra hospodárstva skorší termín zrušenia všeobecného hospodárskeho záujmu v oblasti baníctva nie je reálny, a to aj pre potrebné investície do elektrického vedenia v regióne hornej Nitry.

Viac k témam: SEPS Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Zdroj: Webnoviny.sk – Dodávky elektriny na hornej Nitre nebudú ohrozené, aj po odstavení elektrárne v Novákoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *