Home / SLOVENSKO / Aj vďaka NATO je Slovensko podľa Kisku prosperujúca a bezpečná krajina

Aj vďaka NATO je Slovensko podľa Kisku prosperujúca a bezpečná krajina

BRATISLAVA 29. marca (WebNoviny.sk) – Pred Prezidentským palácom vztýčili vlajku Severoatlantickej aliancie. Ako informoval Martin Lipták z tlačového odboru prezidenta, stalo sa tak po prvý raz. Vlajku NATO vztýčili pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenska do NATO.

Prosperujúca a bezpečná krajina

Popri vlajkách Slovenskej republiky a Európskej únie bude pred palácom vztýčená 24 hodín. „Pred 15 rokmi sa naša krajina pripojila k Severoatlantickej aliancii. Bolo to naše suverénne a dobrovoľné rozhodnutie. Aj vďaka nemu je dnes Slovensko prosperujúca a bezpečná krajina,“ uviedol prezident Andrej Kiska pri tejto príležitosti.

Základnou úlohou štátu a politikov je zaistiť bezpečnosť pre našich občanov, pričom dnes ani tá najsilnejšia krajina nedokáže sama čeliť výzvam, ako je terorizmus, migrácia, klimatické zmeny alebo udržanie ekonomického rastu.

„Jednoznačne patríme medzi slobodné, demokratické a úspešné krajiny. Máme priateľov, máme spojencov. Máme ľudí z 28 štátov, ktorí v prípade potreby sú pripravení za našu bezpečnosť položiť život. Nie sme sami,“ povedal Kiska, ktorý je ako prezident vrchným veliteľom Ozbrojených síl SR.

O bezpečnosť sa treba neustále starať

Prezident pripomenul aj spoločnú deklaráciu, ktorú podpísal spolu s predsedom parlamentu a predsedom vlády. V nej potvrdili, že členstvo v Aliancii je základom našej bezpečnosti. „Zaviazali sme sa, že budeme presadzovať také kroky, ktoré túto bezpečnosť budú posilňovať,“ dodal.

„Bezpečnosť a obrana sú ale vo veľkej miere o dôvere. O dodržaní slova. O dôvere, že si prídeme, ako spojenci, navzájom na pomoc. Slovensko je krajina, ktorá svoj sľub drží. Aj preto je nesmierne dôležité, aby sme investovali do našej bezpečnosti. Aby sme dokázali tieto nemalé investície pretaviť na pocit bezpečia pre našich ľudí. Ale tiež aby sme každý jeden cent míňali zodpovedne, transparentne a efektívne,“ apeloval prezident s tým, že o našu bezpečnosť sa musíme starať neustále.

To, že občania majú už 15 rokov tie najlepšie bezpečnostné garancie, nie je podľa neho samozrejmosť.

Viac k témam: NATO, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Aj vďaka NATO je Slovensko podľa Kisku prosperujúca a bezpečná krajina © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *