Home / SLOVENSKO / Parlament odmietol Istanbulský dohovor, s návrhom uznesenia prišla Dankova SNS

Parlament odmietol Istanbulský dohovor, s návrhom uznesenia prišla Dankova SNS

BRATISLAVA 29. marca (WebNoviny.sk) – Parlament schválil uznesenie, ktorým žiada vládu, aby Slovenská republika nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

Za schválenie uznesenia 101 poslancov

Vláda má teraz vykonať všetky úkony súvisiace s oznámením Rade Európy, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Vládu má o prijatí uznesenia informovať predseda NR SR. Za schválenie uznesenia hlasovalo 101 poslancov zo 133 prítomných.

S návrhom uznesenia prišla koaličná Slovenská národná strana (SNS). „Vidíme, že sú problémy medzi terminológiou Istanbulského dohovoru a Ústavou SR, ktorá nepripúšťa také definície partnerských vzťahov, ako sú v Istanbulskom dohovore,“ uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Dohovor prijala Rada Európy

Podľa Pašku jedným z rozporov je, že v SR máme definovanú rodinu ako partnerský vzťah muža a ženy, čo je základnou bunkou systému SR. V rámci rodovej terminológie Istanbulský dohovor umožňuje partnerstvo, kde sa používa terminológia rodič číslo jedna a rodič číslo dva.

Istanbulský dohovor prijala Rada Európy v roku 2011. Ide o najkomplexnejšiu medzinárodnú zmluvu, ktorá bojuje proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

Viac k témam: Istanbulský dohovor, Národná rada SR, Rada Európy, SNS Slovenská národná strana, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament odmietol Istanbulský dohovor, s návrhom uznesenia prišla Dankova SNS © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *