Home / SLOVENSKO / Nemecko a Francúzsko sa zaviazali k užšej spolupráci zmluvou, Slovenská republika to víta

Nemecko a Francúzsko sa zaviazali k užšej spolupráci zmluvou, Slovenská republika to víta

BRATISLAVA 22. januára (WebNoviny.sk) – Slovenská republika víta podpísanie zmluvy z Aachenu medzi Nemeckom a Francúzskom, ktorá bude pokračovaním Elyzejskej zmluvy z roku 1963 a bude reflektovať výzvy súčasného globálneho sveta.

Zaviazali sa k užšej spolupráci

Uvádza sa to v stanovisku ministerstva zahraničných vecí (MZV) k utorňajšiemu podpisu Aachenskej zmluvy, ktorú v západonemeckom meste Aachen podpísali nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, pričom sa zaviazali k užšej spolupráci vo viacerých oblastiach.

V stanovisku MZV je ďalej uvedené, že nová zmluva z Aachenu bude predstavovať silný záväzok Francúzska a Nemecka voči Európskej únii (EÚ) a zároveň bude dokladom, že Francúzsko a Nemecko budú pokračovať v budovaní európskej integrácie tým najotvorenejším spôsobom.

Pre ďalšie smerovanie Únie

Zmluvu možno považovať za symbol spolupráce medzi dvoma veľkými krajinami, ktoré sú hnacím motorom EÚ, preto je ich súčinnosť a spolupráca základom dobrej spolupráce v celej Únii. Jej cieľom je okrem iného prispieť spoločne k silnej a akcieschopnej Európe a nastoliť nové impulzy pre európsku jednotu.

„Veríme, že zmluva o nadchádzajúcej spolupráci medzi Francúzskom a Nemeckom bude v časoch globálnych výziev, ktoré by mali byť založené na vzájomnej medzinárodnej spolupráci, prínosom pre ďalšie smerovanie Únie a celej Európy,“ píše sa v stanovisku MZV.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok v Aachene za prítomnosti predstaviteľov Európskej komisie, predsedu Európskej rady Donalda Tuska a rumunského prezidenta Klausa Iohannisa podpísali zmluvu o priateľstve medzi týmito krajinami. O zmluve sa na sociálnych sieťach šírili rôzne dezinformácie, napríklad, že Paríž a Berlín vytvárajú superštát.

Viac k témam: Európska komisia (EK), Európska rada, Európska únia, Ministerstvo zahraničných vecí, zmluva z Aachenu
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko a Francúzsko sa zaviazali k užšej spolupráci zmluvou, Slovenská republika to víta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini je politicky skúsenejší ako Čaputová, ale podľa politológa prináša so sebou určitú „politickú batožinu“

Prezidentova politická história má potenciál limitovať jeho šance na upokojenie spoločnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *