Home / SLOVENSKO / V prípade vydania exsiskára Ľuboša Kosíka na Slovensko zatiaľ nenastal žiaden posun

V prípade vydania exsiskára Ľuboša Kosíka na Slovensko zatiaľ nenastal žiaden posun

BRATISLAVA 12. januára (WebNoviny.sk) – V prípade vydania bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka na územie Slovenskej republiky z Mali zatiaľ nie je žiaden posun. Pre agentúru SITA to potvrdil tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti SR s tým, že naposledy žiadal o vydanie Kosíka minister Gábor Gál (Most-Híd) ešte začiatkom decembra minulého roka.

Kosík by na Slovensku ako bývalý príslušník SIS mohol vypovedať v kauze únosu Michala Kováča mladšieho, ako sám totiž tvrdí, tejto udalosti sa údajne zúčastnil osobne. V prípade únosu prezidentovho syna zatiaľ nebolo vytýčené hlavné pojednávanie. Národná rada SR ešte v priebehu roka 2017 zrušila takzvané Mečiarove amnestie, ktoré bránili vyšetrovaniu.

O pomoc žiadali priamo prezidenta Mali

Začiatkom decembra minulého roka podpísal minister spravodlivosti Gábor Gál ďalšiu žiadosť o extradíciu Ľuboša Kosíka. V tomto prípade zatiaľ nedisponujeme žiadnymi novými informáciami,“ uviedol tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti SR.

Za vydanie Kosíka sa prihováral aj bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní predstaviteľov Európskej únie a členských krajín zoskupenia Sahel združujúceho Mauretániu, Burkinu Faso, Niger, Čad a Mali. Fico žiadal o pomoc priamo prezidenta Mali o vydanie expríslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Kosíka na Slovensko.

My sme požiadali viacerými právnymi dokumentami o jeho vydanie. Táto žiadosť sa nachádza buď na ministerstve spravodlivosti alebo na úrade predsedu vlády v Mali,“ povedal vo februári 2018 vtedajší premiér s tým, že prezidenta Mali oslovil priamo s tým, že ho žiada v tejto veci o pomoc a spoluprácu. „Prisľúbil mi pomoc, ale čo urobia, ja v tomto okamihu garantovať neviem a nemôžem,“ dodal Fico.

Ministerstvo spravodlivosti prvú žiadosť o vydanie Kosíka poslalo v marci 2017. Okrem toho koncom apríla 2017 orgánom Mali doručili list exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), v ktorom informovala o dôležitosti objasnenia prípadov týkajúcich sa Kosíka a rovnako požiadala o informácie o stave konania.

Žitňanská následne v septembri 2017 poslala listy predsedovi vlády a ministrovi spravodlivosti Mali, v ktorých upriamila pozornosť na dôležitosť prípadu a opakovane požiadala o informácie.

Únos Michala Kováča ml.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík, ktorý sa podľa vlastných slov podieľal na únose Michala Kováča ml., sa momentálne nachádza vo väznici v Mali. Či ho vydajú na Slovensko a kedy, to je na rozhodnutí tamojšieho ministra spravodlivosti.

Kosík poslal denníku SME vyhlásenie o tom, že únos Michala Kováča mladšieho osobne nariadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Ešte v decembri pre denník potvrdil, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča.

Tvrdí tiež, že disponuje informáciami vo veci vraždy Róberta Remiáša a plánu zavraždiť svedka únosu Oskara Fegyveresa. Zo Slovenska Kosík ušiel po tom, ako ho Najvyšší súd SR v júni v roku 2016 uznal za vinného v kauze falšovania zmeniek voči bývalému obchodnému partnerovi Ľubomírovi Farenzenovi. Kosíka zadržali v Mali v novembri 2016 na základe medzinárodného zatykača.

Viac k témam: SIS Slovenská informačná služba, únos Michala Kováča ml.
Zdroj: Webnoviny.sk – V prípade vydania exsiskára Ľuboša Kosíka na Slovensko zatiaľ nenastal žiaden posun © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *