Home / SVET / Názov Macedónska sa nepodarilo zmeniť, premiér v parlamente nezískal dostatok hlasov

Názov Macedónska sa nepodarilo zmeniť, premiér v parlamente nezískal dostatok hlasov

SKOPJE 11. januára (WebNoviny.sk) – Macedónskemu premiérovi sa vo štvrtok nepodarilo získať dostatočný počet hlasov poslancov na dokončenie ústavnej zmeny súvisiacej s premenovaním krajiny na Republiku Severné Macedónsko, čím by zároveň vyriešili dlhoročný spor s Gréckom. Zoran Zaev novinárom v Skopje povedal, že nezískal požadované dve tretiny hlasov 120-členného parlamentu.

Hlasovanie skomplikovala strana zastupujúca najpočetnejšiu menšinu v krajine – Albáncov. Tí majú problém s plánovaným ústavným označením „macedónske občianstvo“ a namiesto neho žiadajú názov „občania Republiky Severné Macedónsko“, čím podľa nich ochránia identitu 2,1 milióna etnických Albáncov. Premiér vyhlásil, že označenie „macedónske občianstvo“ je kľúčové v dohode s Gréckom.

Pred budovou parlamentu už druhý deň protestovali stovky podporovateľov opozície, ktorí žiadajú predčasné voľby a rozpustenie parlamentu.

Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko okrem iného preto, že sa rovnako volá jeden z gréckych regiónov. Gréci sa preto obávajú, že krajina s takýmto menom by si mohla robiť územné nároky na grécky región a tiež sa snažiť „prisvojiť si“ odkaz historického kráľovstva Macedónsko, ktorého väčšia časť sa nachádzala na území dnešného Grécka. Zažehnanie sváru by navyše malej balkánskej krajine otvorilo dvere do Európskej únie a NATO.

Viac k témam: Grécko
Zdroj: Webnoviny.sk – Názov Macedónska sa nepodarilo zmeniť, premiér v parlamente nezískal dostatok hlasov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *