Home / SVET / PUTIN: Integrácia RUSKA a BIELORUSKA je nutná

PUTIN: Integrácia RUSKA a BIELORUSKA je nutná

Vladimir Putin sa včera (25.12.2018) stretol s prezidentom Bieloruskej republiky Alexandrom Lukašenkom, ktorý je v Rusku na pracovnej návšteve. Diskusia sa venovala kľúčovým otázkam bilaterálnej spolupráce.

„S potešením vás môžeme privítať v Moskve pred Novým rokom. Ako sme sa dohodli, stretávame sa len pár dní pred rokom 2019,“ uviedol Putin. O rokovaniach medzi Moskvou a Minskom sme písali aj TU – VEĽKÝ SLOVANský štát, PUTIN je ZA. A čo ostatní lídri?

Vzťahy Ruska a Bielorsuka sa celkom dobre rozvíjajú. V minulom roku vzájomný bilaterálny obchod krajín zvýšil o viac ako 23 percent na viac ako 32 miliárd dolárov. Tento rok vzrástol o ďalších 12 percent.

Loading…

Bielorusko získalo v posledných rokoch značné množstvo ruských priamych investícií, ktoré dosiahli približne 4 miliardy dolárov.

Putin pripustil, že „existujú určité problémy, ktoré sú prirodzené vzhľadom na rozsiahly rozsah našej interakcie. Väčšina z nich sa týka energetických vzťahov, hoci sme presvedčení, že sme dosiahli veľa úspechov aj v tejto oblasti, najmä v rámci Eurázijskej hospodárskej únie, ale aj v bilaterálnych vzťahoch a otázkach integrácie.“

„Sme v Moskve, aby sme diskutovali o otázkach v našich vzťahoch lebo žiadne iné národy nemajú bližšie vzťahy ako Bielorusi a Rusi,“ vyhlásil prezident Lukašenko pri stretnutí s prezidentom Putinom.

„Lídri sa dohodli, že sa stretnú pred koncom roka,“ povedal Peškov, kedže všetky problémy sa v utorok (25.12.2018) vyriešiť ešte nepodarilo.

Rokovania Putina a Lukašenka trvali štyri hodiny a hlavnými bodmi boli otázky integrácie oboch krajín, spoluprácu v oblasti energetiky, ako aj zmeny a doplnenia ruskej daňovej legislatívy a ich vplyv na bieloruské hospodárstvo.

Prvý podpredseda vlády a minister financií Anton Siluanov po rozhovoroch povedal, že obaja lídri sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny členov vlády, aby diskutovali o integrácii a nedoriešených otázkach.

Lukašenko sa podľa viacerých stavia k prezidentovi Putinovi rezervovane najmä v poslednom období. Vníma tlak prezidenta Putina na integráciu oboch krajín s obavami, na rozdiel od prezidenta Putina, ktorý to považuje za „nutnosť.“

Bieloruskí prezident 14.12.2018 verejne vyhlásil, že „jeho krajina nebude nikdy súčasťou Ruskej federácie a že pre Bielorusko je suverenita posvätná“.

„Ak by niekto chcel rozbiť Bielorusko na jednotlivé oblasti a prinútiť nás, aby sme sa stali poddanými Ruska, to sa nikdy nestane,“ zdôraznil bieloruský prezident, čo nekorešponduje s faktami uvádzanými TU – VEĽKÝ SLOVANský štát, PUTIN je ZA. A čo ostatní lídri?

Jurij Vasiljev

Vaše TIPY do DENNÍKa POLITIKA zasielajte na email: TIPYdoDENNIKA@dennikpolitika.sk alebo formou SMS na 0950 857 893

NECENZUROVANÉ SPRÁVY ALEBO BULVÁR – prečítajte si, čo je DENNÍK POLITIKA – TU

 

Loading…

Zdroj info a foto: TU a TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Burkina Faso pozastavila vysielanie BBC a Hlasu Ameriky v krajine, dôvodom sú správy o masovom zabíjaní civilistov

Obe rozhlasové stanice majú v Burkine Faso pozastavenú činnosť na dva týždne a ostatné médiá dostali varovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *