Home / EKONOMIKA / Informatika / Spoločnosť Slovak Telekom zneužívala dominantné postavenie, príde o desiatky miliónov eur

Spoločnosť Slovak Telekom zneužívala dominantné postavenie, príde o desiatky miliónov eur

BRATISLAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) – Všeobecný súd Európskej únie potvrdil, že spoločnosť Slovak Telekom (ST) zneužívala dominantné postavenie. Pokuty, ktoré jej a jej materskej spoločnosti Deutsche Telekom udelila Európska komisia, však znížil. Súd tak podľa zverejnených informácií rozhodol po tom, čo sa voči pokute obe spoločnosti odvolali.

Zaplatia menej

Súd potvrdil rozhodnutie komisie, že spoločnosť ST v rokoch 2005 až 2010 protiprávne odmietala poskytovať uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu a stanovovala neprimerané ceny alternatívnym operátom vo forme stláčania marží medzi maloobchodnými a veľkoobchodnými cenami vysokorýchlostného prístupu na internet.

Európska komisia uložila obom spoločnostiam pokutu vo výške 38 838 000 eur, súd ju znížil na 38 061 963 eur. Ako odôvodnil, komisia nepreukázala, že sporná cenová praktika ST viedla k vylúčeniu konkurentov už pred rokom 2006.

Deutsche Telekom navyše dostala od komisie pokutu 31 070 000 eur. Súd ju však znížil na 19 030 981 eur. Voči rozsudku sa účastníci konania môžu odvolať do dvoch mesiacov.

Najväčší slovenský multimediálny operátor

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej siete.

Je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej jediným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom Europe B.V. so 100-percentným podielom akcií.

Viac k témam: Deutsche Telekom, EK Európska komisia, Slovak Telekom, Všeobecný súd Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločnosť Slovak Telekom zneužívala dominantné postavenie, príde o desiatky miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *