Home / SLOVENSKO / Ambasády USA, Kanady a Británie ocenili pokrok v boji proti korupcii na Slovensku

Ambasády USA, Kanady a Británie ocenili pokrok v boji proti korupcii na Slovensku

BRATISLAVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – Veľvyslanectvá USA, Kanady a Spojeného kráľovstva privítali nedávne odsudzujúce rozsudky vo viacerých prípadoch korupcie vysokopostavených štátnych úradníkov a pokrok vo viacerých prebiehajúcich vyšetrovaniach na Slovensku.

Rýchle vyšetrenie korupcie

„Veríme, že tieto prípady budú rýchlo doriešené a že príslušné štátne orgány budú schopné identifikovať tých, ktorí riadili korupciu alebo z nej mali prospech,“ uviedli v spoločnom vyhlásení pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý si svet pripomenie v nedeľu 9. novembra.

Veľvyslanectvá tiež ocenili snahy o zlepšenie ochrany oznamovateľov korupcie, ako aj o vytvorenie nezávislého úradu, ktorý bude mať túto ochranu na starosti. Vo vyhlásení pripomenuli, že podľa prieskumov verejnej mienky je dôvera Slovákov v štátne inštitúcie stále nízka. Preto niektorí potenciálni oznamovatelia korupcie nechcú riskovať pre obavy, že príslušné štátne orgány ich neochránia.

Posilnená dôvera verejnosti

„Včasné a nezávislé vyšetrovanie, stíhanie a odsúdenie v prípadoch korupcie vysokopostavených štátnych úradníkov môže posilniť dôveru verejnosti v štátne inštitúcie a demokratickú vládu,“ píšu veľvyslanectvá vo vyhlásení. Rovnaké účinky má aj transparentná súťaž v procesoch verejného obstarávania a dôsledná implementácia prísnych etických a profesionálnych štandardov u sudcov, prokurátorov a štátnych úradníkov.

Udalosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári podľa vyhlásenia ukázali, že bojovníci proti korupcii sa nedajú umlčať.

„Hoci investigatívni novinári hrajú dôležitú úlohu pri garantovaní práva verejnosti na prístup k informáciám, občania majú najdôležitejšiu úlohu pri oznamovaní korupcie a požadovaní neskorumpovanej a efektívnej verejnej správy,“ píšu na záver.

Viac k témam: britské veľvyslanectvo, kanadské veľvyslanectvo, korupcia, Medzinárodný deň boja proti korupcii, spoločné vyhlásenie, Veľvyslanectvo USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Ambasády USA, Kanady a Británie ocenili pokrok v boji proti korupcii na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *