Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / V tomto roku využilo možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu vyše 139-tisíc poistencov

V tomto roku využilo možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu vyše 139-tisíc poistencov

BRATISLAVA 4. decembra (WebNoviny.sk) – V roku 2018 využilo z celkového počtu 5 147 226 poistencov možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu 139 126 poistencov. Informoval o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v tlačovej správe.

Neakceptovali 6 632 prihlášok

Úrad akceptoval 132 494 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne (ZP) od 1. januára 2019, čo predstavuje 2,57 % z celkového počtu poistencov.

ÚDZS neakceptoval 6 632 prihlášok, v týchto prípadoch poistenci najčastejšie vzali svoju prihlášku späť (1 480 prípadov), alebo podali duplicitnú prihlášku (4 362 prípadov).

Súkromné poisťovne s prírastkom

Od 1. januára budú mať prírastok poistencov obidve súkromné poisťovne. Výsledný prírastok poistencov voči kmeňu zdravotnej poisťovne bude v Dôvere 2,04 %, čo je nárast zhruba o 30 tisíc poistencov.

Asi 8 tisíc poistencov pribudne ku kmeňu poisťovne Union, ide o výsledný prírastok na úrovni 1,67 %. V konečných číslach stratila Všeobecná zdravotná poisťovňa takmer 39 tisíc poistencov, čo je výsledný úbytok voči kmeňu ZP na úrovni 1,21 %

V rámci kampane na zmenu zdravotnej poisťovne úrad doteraz riešil celkom dva podnety. Oba sa týkali dvoch súkromných poisťovní. V prvom prípade prihlášku nepodal poistenec, zmena tak bola neoprávnená. Druhý prípad sa týkal problémov pri späťvzatí podanej prihlášky.

 

Viac k témam: Dôvera zdravotná poisťovňa, ÚDZS Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa, Zdravotná poisťovňa Union
Zdroj: Webnoviny.sk – V tomto roku využilo možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu vyše 139-tisíc poistencov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *